Bra skådespelare i starkt drama om pojklag instängt i grottor

Colin Farrell, Joel Edgerton, Viggo Mortensen.
Colin Farrell, Joel Edgerton, Viggo Mortensen.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Thirteen lives

Regi Ron Howard, med Viggo Mortensen, Colin Farrell, Sahajak Boonthanakit, Joel Edgerton, Girati Sugiyama.

DRAMA Norra Thailand sommaren 2018. Tolv unga pojkar cyklar efter sin fotbollsträning till traktens berömda grottor, Tham Luang Nang Non. Tillsammans med sin tränare går de långt in. Gruppen överraskas av kraftigt regn, som blockerar utvägen. De är fast i grottan. Ingen vet om de lever.

Många minns den dramatiska räddningsexpeditionen som följdes på nyheterna runt världen. Ron Howards spelfilm berättar lugnt och pedagogiskt vad som hände. Visar grottsystemet i skisser. De 13 är instängda 2,5 kilometer in i berget. Avancerad dykning i klaustrofobiska grottor. Monsunregnen.

Går det att få ut dem innan det är försent?

Viggo Mortensen och Colin Farrell är mycket bra i de största rollerna som två brittiska dykare. Experter på att dyka i grottor. Thailändska marinens elitdykare ser först skeptiskt på de äldre männen, men märker snart att de har nytta av britternas kunnande.

Det görs många sorters insatser. Filmen visar hur de instängda pojkarnas öde engagerade tusentals människor från många länder. Traktens bönder gör stora uppoffringar för att hjälpa till när räddningsmanskapet ska leda undan regnmassorna. Politiker diskuterar ansvar och risker.

Allt är spännande och skickligt återskapat. En hyllning till samarbete och medmänsklighet.

”Thirteen lives” visas på Amazon Prime.

Livsfarlig dykning i grottor.
Livsfarlig dykning i grottor.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN