Hanks: ”Det här är uselt, sparka mig”

Publicerad 2015-10-05

Spielberg och Hanks om arbetet med nya storfilmen

Här är radarparet som älskar att jobba tillsammans.

Kommande thrillern ”Bridge of spies” är den fjärde stor­filmen Tom Hanks och Steven Spielberg gör tillsammans.

– Jag hoppas att det ska bli sju till tio innan vi sätter punkt, säger 68-årige Spielberg när Nöjesbladet mötte duon i New York i går kväll.

Efter att ha tacklat andra världskriget, yrkesförbrytare och flygplatsboende riktar den världs­berömde regissören och den lika kände skådespelaren den här gången rampljuset mot det kalla kriget på 1950- och 1960-talet.

Verklighetsbaserade ”Bridge of spies” kretsar kring Hanks roll­figur, en Brooklynadvokat som blir inblandad i en fångutväxling mellan USA och Sovjetunionen i Östberlin.

”En av de bästa”

För Spielberg rådde det ingen tvekan om vem han ville ha i huvudrollen.

– Tom är utan tvivel en av de bästa skådisarna i världen. Det här är fjärde gången jag regisserar honom. Det kunde ha varit den femte. Jag erbjöds ”BIG” men jag backade ur eftersom det var min syster som skrev manuset. Det var hennes första och jag ville inte stjäla uppmärksam­heten från henne, säger den fler­faldigt Oscarsbelönade regissören när han tar emot på lyx­hotellet Ritz-Carlton på Manhattan.

När Nöjesbladet efteråt möter Hanks, 59, berättar han om hur deras samarbete kan se ut.

– Först och främst är Steven min chef och det är mitt jobb att ge honom vad han är ute efter. Men han är första klassens samarbetare och lyssnar gärna till andras idéer. Gillar han något jobbar vi vidare på det.

”Rena hästskiten”

Han tar ett exempel från senaste filmen.

– Jag läste manus över något vi skulle filma dagen därpå och tyckte att sju av replikerna var rena hästskiten. Då stod jag inför den obehagliga uppgiften att nästa dag gå till Spielberg med de inringade replikerna i manuset och säga: ”Det här är så uselt att jag omöjligt kan säga det. Sparka mig”.

Han skrattar.

– Då svarade han, ”Det är lustigt att du nämner det”. Sen visade han mig sin kopia av manuset där han hade ringat in exakt samma sak.

Spielberg har en teori om varför duon funkar så bra ihop.

– Vi var kompisar långt innan vi blev kollegor. Han är gudfar till ett av mina barn.

– När vi först började jobba tillsammans var jag lite orolig. Jag funderade över vad som skulle­ hända om vi skulle ryka ihop, om vår vänskap skulle ödeläggas.

Efter deras gemensamma succéer har han en annan teori till det friktionsfria samarbetet:

– Det är som om vi delar samma hjärna.

Här är stjärnduons alla gemensamma projekt

FILMER

”Rädda menige Ryan” (1998).

En grupp amerikanska soldater går under andra världskriget bakom fiendens linjer för att rädda en fallskärms-jägare vars bröder dödats i strider.

”Catch me if you can” (2002).

En sann historia om Frank Abagnale Jr som innan han fyllde 19 svindlade flyg-bolag på miljontals dollar och poserade som läkare, pilot och åklagare.

”The terminal” (2004).

En man från östeuropa blir statslös när han anländer till New York och tvingas bosätta sig på JFK-flygplatsen.

”Bridge of spies” (2015).

En amerikansk advokat rekryteras under andra världs-kriget av CIA för att rädda en pilot som under ett spionuppdrag över Sovjetunionen störtats och tillfångatagits.

TV-SERIER

”Band of brothers” (2001).

Den kretsar kring ett amerikanskt förband i Europa under andra världskriget.

”The pacific” (2010). Sammanlänkande berättelser om tre amerikanska marinkårssoldater i Sydostasien under andra världskriget.

Följ ämnen i artikeln