Dissar Facebook - och The Beatles

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:

Helen Mirren, 70, om att spela militär och sin skepsis mot trender

1 av 2
rollen skrevs till en man... men gjordes om på order av regissören och gick till Helen Mirren. Under premiären av ”Eye in the sky” poserade stjärnan på röda mattan med ­brittiska ­militärer.

Helen Mirren har jobbat som skåde­spelerska i 50 år.

Men hon har aldrig ­spelat militär.

Förrän nu.

- Det känns som om ­Hollywood börjar förändras, ­säger Mirren leende när hon i blå dräkt och grå c­ardigan tar emot på ett ­hotell i Beverly Hills.

Den 70-åriga brittiskan porträtterar Katherine Powell, en överste som i ett topphemligt uppdrag styr en drönaroperation på jakt efter en grupp terrorister i Kenya. Rollen skrevs ursprungligen för en man, men gjordes om på order av regissören Gavin Hood.

- Jag har hört att folk är chockade över att en kvinna spelar den här rollen och hävdar att kvinnor inte är lämpade för strid, säger Mirren.

”Kvinnor har bombats”

- Mitt argument är att kvinnor alltid stått i krigens frontlinjer. De är de som bombats, de som våldtagits, de som drabbats av ­invasionerna, fortsätter Mirren.

I filmen som spelats in i Sydafrika ställs Powell och hennes team inför helveteskval när en nioårig flicka hamnar i ”dödszonen”·

- Att vara ensam ansvarig i en sån situation måste ­vara hemskt. Att dessutom tvingas fatta beslut om liv och död ­utan någon egentligen betänketid måste ­vara än värre.

Hon skakar på huvudet.

- Jag har sannerligen inget militärtänkande. Men det är intressant att gå in i rollen och försöka se situationen ur deras perspektiv.

Det är uppfriskande att prata med Mirren. Hon uttalar sig med en pondus och en självironi som sannolikt ­åldern och den Oscar hon vann för ”The queen” ­bäddat för.

Inte många skulle exempelvis erkänna att de dissat Beatles eller - för den delen - Facebook och Twitter.

Det gör Mirren.

- Jag var på ­Facebook i tre timmar innan jag tog bort min profil. Jag tyckte det var läskigt och undrade varför vi inte bara kunde mejla varandra om vi ville något.

- Likt en idiot trodde jag att det var en fluga och skulle försvinna av sig självt om några år.

Hon skrattar.

- Men jag minns att jag tänkte samma sak om ­Beatles.

I ”Eye in the sky” spelar hon mot Aaron Paul från ”Breaking bad”, och Alan Rickman.

- Åh, Alan, säger hon med sorg i rösten när stjärnan som i januari avled i cancer kommer på tal.

SE OCKSÅ

Se "Harry Potter"-hyllningen till Alan Rickman

Torkar en tår

- Hans roll är klassiskt Alan - full av intelligens och karaktär, men ändå så minimal.

Hon torkar en tår i ena ögonvrån.

- Han var ett geni och vi miste honom alltför tidigt.

Helen Mirren om:

Möten med Hollywoodkändisar:

- Jag lider av filmstjärnerysningar. När jag träffar filmstjärnor eller drottningen vet jag inte vad jag ska göra av mina händer och förvandlas till en babblande idiot.

Det bästa med att spela militär:

- Man är redo på fem minuter. Man behöver knappt något smink ­utan drar bara på sig ­$∞kamouflagekläderna. Nackdelen är att kamouflage inte är smickrande, särskilt inte för en kvinna med min kropp.

Första mötet med regissören Taylor Hackford, som hon varit gift med i 30 år:

- Jag var rasande för han var 20 minuter sen till vårt möte. Jag var på väg att gå när han kom ­genom dörren. Några sekunder till hade vi aldrig träffats. Då ­hade hela mitt liv hade sett totalt annorlunda ut. Men det är sån den är - kärleken.

Publicerad:

LÄS VIDARE