Magnus Härenstam är död

Uppdaterad 2015-06-15 | Publicerad 2015-06-13

Han kämpade mot cancern in i det sista.

I går avled den folkkäre skådespelaren och programledaren Magnus Härenstam.

Han blev 73 år.

Härenstam.

Magnus Härenstam är död.

Enligt ett pressmeddelande från Anna Moore, pressansvarig för Magnus Härenstam, har den folkkäre skådespelaren och programledaren avlidit i sviterna av cancern.

– Det är med sorg i hjärtat vi meddelar att vår älskade Magnus i dag på eftermiddagen lördagen den 13 juni har avlidit efter sviterna av sin cancer. Magnus fick stilla och fridfullt somna in i hemmet omgiven av oss. Vi ber er vänligen att respektera vår önskan om att i nuläget inte uttala oss i övrigt, säger Magnus Härenstams familj i ett uttalande.

Anna Moore jobbar just nu med Magnus Härenstams familj och hjälper dem att sköta presskontakterna:

– Jag är lika ledsen som alla andra i Sverige som haft förmånen att växa upp med Magnus Härenstam. Jag sörjer, det gör jag.

Tid för begravningen meddelas på Facebook

Familjen har skapat en minnessida på Facebook där alla har möjlighet att dela med sig av sina minnen och tankar om Magnus Härenstam. Där kommer också tid och plats för begravningen att meddelas.

Drabbades av cancer 2003

2003 drabbades Magnus Härenstam av prostatacancer som senare utvecklade sig till en tumör på en kota i ländryggen, för vilken skådespelaren genomgått ett antal cellgiftsbehandlingar och operationer.

– De har skickat på mig allt som finns i branschen. Långa kemiterapisessioner, operationer, atomkanoner och gifter. Nu sover jag bra, äter bra och sköter toaletten. Eller det var onödigt att berätta kanske? Jag mår bra, sa Magnus Härenstam i en intervju med Aftonbladet i december 2014.

Magnus Härenstam brukade kalla tumören för ”illbattingen” men skådespelaren hade inga planer på att sluta uppträda trots att sjukdomen tvingat honom att ställa in showen ”Morsning och goodbye” två gånger (2012 och 2013).

– Jag ska hålla på med det här till jag dör. Det är ju en komisk monolog på konsten att mogna och åldras med behag och den ska jag harva med till jag stupar, sa han nyligen i en intervju med Aftonbladet.

Fick sitt genombrott i ”Fem myror är fler än fyra elefanter”

Under 1972 och 1973 fick radarparet Magnus Härenstam och Brasse Brännström tillsammans med Eva Remaeus sitt stora genombrott i SVT:s barnprogram ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Redan under 60-talet hade dock Magnus Härenstam och Brasse Brännström börjat sätta upp shower tillsammans och på 70-talet gjorde duon flera omtalade krogshower i Stockholm. Magnus Härenstam har också varit programledare för frågesportprogrammet ”Jeopardy" och spelade senast i tv-serien ”Torpederna”. Han har också haft roller i filmer som ”Bert – den siste oskulden”, ”Jag är med barn” och ”Göta kanal”.

Förlorade vännen

I augusti 2014 dog Brasse Brännström 69 år gammal och Magnus Härenstam tog vännens bortgång mycket hårt.

– Jag är så ledsen och förtvivlad över Brasses bortgång. En stor del av mitt liv levde jag vid hans sida och vi hade så oändligt mycket glädje av varandra och av att få möjligheten att också glädja andra, sa Magnus Härenstam i en intervju med TT.

Släppte självbiografi för en månad sedan

För bara en månad sedan släpptes Magnus Härenstams självbiografi ”Morsning och goodbye”, som ges ut av Forum bokförlag. ”Morsning och goodbye” var också namnet på Magnus Härenstams sista show som hade premiär så sent som i februari i år.

Aftonbladets Jan-Olov Andersson gav showen fyra plus och skrev bland annat att ”Härenstams tajming är suverän, han har givetvis en del gratis också, för få är så älskade av publiken som han”.

Magnus Härenstam blev 73 år och sörjs nu av sin familj och hela Sverige.

Bland de som uttryckt sin sorg finns bland andra komikern Jonas Gardell.

”Magnus Härenstam var en av de riktigt stora förebilderna. Rolig och varm, galen och mänsklig. Så oerhört sorgligt att höra om hans bortgång”, skriver han på Twitter.

Ämnen i artikeln