Så vill ministern Per Bolund stoppa biljettbedragarna

Publicerad 2016-06-22

Föreslår personliga konsertbiljetter

Konsumentminister Per Bolund och chefen för Bedrägericentrum Mattias Falkbåge.

Konsumentministern Per Bolund (MP) vill stoppa blufföretag som säljer fejkbiljetter och få bukt med andrahandsmarknadens ockerpriser.

Nu öppnar han för att personliga biljetter kan vara en del av lösningen.

– Det sker redan i flera länder och vore möjligt även här, säger Per Bolund.

Andrahandsförsäljningen av evenemangsbiljetter har länge varit ett problem. Biljetter till eftertraktade evenemang köps upp av företag som sedan säljer dem vidare för ockerpriser.

Dessutom florerar blufföretag på marknaden som livnär sig på att sälja låtsasbiljetter.

Under våren och försommaren har konsumentminister Per Bolund (MP) därför diskuterat problemet med branschfolk, konsumentverket och med polis. Och mötena har gett resultat, menar han.

– Dels har vi pratat om att vi måste skapa större kunskap hos konsumenterna. Men vi har också tittat på tekniska lösningar som ska göra det svårare att förfalska biljetter, säger han.

Några konkreta exempel?

– Ett alternativ som jag diskuterade med polisens bedrägerienhet är möjligheten att införa personliga biljetter med namn på. Det görs redan i flera länder och även i Sverige på flyg- och tågbiljetter, säger han.

Ingen lagändring – ännu

Per Bolund ser helst att branschen som helhet tar tag i problemen för att nå en lösning, snarare än att politiker ska lagstifta sig runt problematiken. Men om ingenting förändras inom en snar framtid öppnar han ändå för att politiska åtgärder kan vara ett alternativ.

– Men det gäller att göra det på rätt sätt. Vi har som exempel redan en hård reglering när det gäller spel vilket har fått bolagen att lägga sig utanför Sveriges gränser i stället. Hamnar vi i en sådan situation med återförsäljare av andrahandsbiljetter har vi inte löst någonting, säger Per Bolund.

”Skulle försvåra för konsumenten”

Kristofer Åkesson på Live Nation håller med om att personliga biljetter skulle försvåra för oseriösa aktörer på andrahandsmarknaden. Däremot skulle det försvåra ännu mer för konsumenten, menar han.

– Dels blir det svårt att ge bort eller sälja en biljett om man inte kan gå på evenemanget, samt att man behöver veta allas namn vid köpet, ofta minst ett halvår innan evenemanget, skriver han i ett sms till Nöjesbladet.

”Andrahandsmarknaden behövs”

Åkesson säger att det skulle vara väldigt tidkrävande att kontrollera alla besökares namn och legitimationer vid stora konserter. Han menar att det dessutom skulle innebära dyrare biljettpriser för konsumenten eftersom det skulle tillkomma ytterligare hanteringskostnader.

– Vi menar att en andrahandsmarknad behöver finnas och kommer alltid finnas när efterfrågan är större än utbudet på biljetter, men efterfrågar en säkrare sådan där man inte kan marknadsföra och sälja biljetter man inte har, samt att man som köpare ska kunna verifiera dem som giltiga, skriver Kristofer Åkesson.

Följ ämnen i artikeln