Sonys konto hackades – Britney Spears dödförklarades

Stjärnans läger: ”Hon lever” – känd hackergrupp inblandad

Uppdaterad 2017-02-13 | Publicerad 2016-12-26

”Britney Spears är död efter olycka! Mer uppgifter kommer snart”.

Nej, det var inte sant.

Skivbolaget Sony Musics Twitterkonto hackades nu på eftermiddagen.

”Vila i frid Britney Spears. 1981–2016”.

Det första falska inlägget om popstjärnans död kom på Sony Musics globala Twitterkonto efter 14-tiden på måndagseftermiddagen och åtföljdes av ännu ett där hon angavs ha dött efter en olycka. Uppgiften publicerades även på Bob Dylans officiella Twitterkonto, och hann skapa sorg bland fansen innan bluffen synades.

Spears management bekräftade snart för CNN att sångerskan lever.

Hackat Facebooks grundare

Kort därpå kom en dementi på Sony Musics Twitterkonto: ”Vi har upptäckt en ovanlig aktivitet på kontot och kontrollerade om det blivit hackat eller inte. Vi noterade att en ny ip-adress loggat in på kontot för ett par minuter sedan och att tweeten postades av en ny ip-adress. Britney Spears lever fortfarande.”

”Sony Music Entertaiments Twitterkonto har blivit komprometterat. Detta har röttats till, Sony Music ber Britney Spears och hennes fans om ursäkt för förvirringen.”. Det är inte första gången bolagets cybersäkerhet hamnar blir rubrikmaterial. För två år sedan utsattes Sonys filmbolag Sony Pictures för en omfattande hackerattack.

Publicerade Zuckerbergs lösenord

Dementin är signerad gruppen Our Mine som på sin hemsida framställer sig som ett säkerhetsföretag, samtidigt som de sedan öppet berättat att de hackat konton, uttalat för att marknadsföra sina paketlösningar för ”internetsäkerhet”. Gruppen har tidigare hackat Googles vd Sundar Pichai, Spotifys grundare Daniel Ek och flera andra företagsledare, däribland Facebookgrundaren Mark Zuckerberg.

”Hans tidigare lösenord var dadada och vi sa åt honom att skydda sina privata konton men oturligt nog lyssnade han inte utan använde ett enkelt lösenord igen, åtminstone aktiverade han tvåstegsverifikationen på sitt Twitterkonto, men hans lösenord nu är dr1nkbur”, skrev gruppen på sin hemsida den 15 november.

”Vi behöver inte pengar”

Gruppen består av fyra personer och tar 280 kronor för att söka igenom en persons sociala medier efter säkerhetshål. De ta 46 000 kronor för att säkerställa ett företags nätverkssäkerhet.

– Vi behöver inte pengar men säljer vår hjälp eftersom det finns många människor som vill kontrollera sin säkerhet. Vi är inte ”black hat-hackers” (som hackar för skadegörelse, reds anm), vi är bara en säkerhetsgrupp... vi försöker bara berätta för folk att ingen är säker, sa en anonym person ur gruppen till Wired i juni.

”De rapporterar fejknyheter om oss”

Den, enligt egen utsago, goda gruppen hackade under förra veckan både Marvels och Netflix konton. I september tog de sig in i tidningen Varietys mail- och publiceringssystem online. De säger sig också ligga bakom attacker mot Stanford, Wikipedia och spelservicen Steam: ”Om du jobbar där, kontakta oss via e-post så slutar vi omedelbart”, skrev de då på sin hemsida.

I oktober publicerade Buzzfeed uppgifter om att en Ahmed Makki var en av gruppens medlemmar, något som fick Our Mine att hacka sajten. ”Vi kan bekräfta att vi inte har en medlem som heter ’Ahmed Makki’ och vi är fyra medlemmar sedan en har anslutit, inte tre. Vi hackade dem för att de rapporterar fejknyheter om oss”, skrev de sedan på sin hemsida.

Följ ämnen i artikeln