Youtubestjärnan Jenna Marbles slutar – efter blackface-kritik

Av: Natalie Demirian

Publicerad:
Jenna Marbles.
Foto: Gage Skidmore/Wikimedia commons
Jenna Marbles.

Jenna Marbles har fler än 20 miljoner prenumeranter på Youtube.

Nu väljer hon att sluta, efter att först ha bett om ursäkt för gamla rasistiska och sexistiska videor.

– Jag önskar att det inte var en del av mitt förflutna, säger hon i en video.

Det är i en elva minuter lång Youtubevideo som en av USA:s mest populära Youtubers, Jenna Marbles, 33, berättar att hon slutar med Youtube.

Hon har fler än 20 miljoner prenumeranter och hennes videor har totalt flera miljarder visningar.

Klädde ut sig med blackface

Beskedet kommer under de pågående protesterna mot rasism och polisbrutalitet i USA, där även flera kända personer fått kritik för rasistiska och sexistiska handlingar i sitt förflutna.

I Jenna Marbles fall handlar det bland annat om en video där hon imiterade artisten Nicki Minaj 2011, och hade då blackface.

Foto: EVAN AGOSTINI/AP
Nicki Minaj.

I en video där hon har nära till tårar säger hon att det nu är en tid där alla ”rensar sig själva från allting giftigt”.

– Det finns ett par saker som folk vill att jag ska prata om och be om ursäkt för, och det gläder mig att göra det, säger hon.

Om Nicki Minaj-videon säger hon:

– Jag vill bara säga att det inte var min avsikt att göra blackface. Det spelar ingen roll, det som betyder något är att folk har blivit kränkta. Det är skamligt, det är hemskt. Jag önskar att det inte var en del av mitt förflutna.

Flera videor tas bort

Hon pratar också om en video där hon pratar nedsättande om en asiatisk man, och en video där hon pratade illa om kvinnor som haft sex med många personer.

Hon har nu gjort alla dessa videor otillgängliga för folk att se.

– Förhoppningsvis har jag tagit bort allt som kan uppröra folk, jag hoppas bara att ni vet att det aldrig var min avsikt att uppröra någon.

Jenna Marbles säger i videon att hon nu går vidare från Youtube, men att hon vet inte om det är tillfälligt eller för alltid.

Foto: Youtube/Skärmdump
Jenna Marbles i sin ursäktsvideo.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN