Magdalena Graaf: ”Jag har lärt mig leva med smärtan”

Uppdaterad 2021-04-01 | Publicerad 2018-08-01

Det är snart fyra år sedan Magdalena Graaf förlorade sin 19-årige son Isak Graaf.

I podcasten ”Nemo möter en vän” ger hon nu en uppmaning till andra mammor att agera om deras barn har drogproblem.

– Sätt dit dem! Bara anmäl, det har jag alltid varit stenhård med, säger hon i podcasten.

Det var i slutet av augusti 2014 som tv-profilen Magdalena Graaf fick det fruktansvärda beskedet att hennes då 19-årige son Isak, under tragiska omständigheter dött.

I podcasten ”Nemo möter en vän” berättar Graaf att sonen Isak vid sin död precis börjat få ordning på sitt liv och sina demoner.

– Han hade Aspergers syndrom och självmedicinerade när han var yngre på olika sätt och det var otroligt turbulenta år, säger hon i podcasten.

Tog till alla metoder

Det är inte alltid lätt att veta vad man som förälder ska göra om ens barn är på fel kurs i livet och exempelvis missbrukar droger.

Magdalena Graaf berättar att hon under sonens stökiga tonårstid var tvungen att ta till alla metoder som fanns, och att hon inte drog sig för att förfölja sonen, att hon smög i buskar, kraschade fester och var allmänt jobbig. Allt för att störa och samtidigt finnas till hands.

– Det här kan jag säga, alla ni mammor som har barn som kanske tar droger och sånt: ”Sätt dit dem! Bara anmäl, det har jag alltid varit stenhård med”. Jag har varit en riktigt elak mamma i barnens ögon. Man älskar sina barn och man ska bara hjälp dem, säger hon i podcasten och fortsätter:

– Jag var där och så här: ”Nej nu ska vi in på Maria Pol. Åker du inte in och du vägrar så ringer jag polisen och säger att du har droger hemma, så får de testa dig”.

”Pratar jättemycket om Isak”

Tv-profilen känner att hon gjorde allt som stod i hennes makt för att rädda sonen, och trots tuffa beslut och åtgärder ändå gjort sitt absolut bästa som mamma. Hon är också glad över att hon och sonen inte skildes som ovänner.

Magdalena Graaf menar också på att det inte finns någon terapi som hjälper när man förlorat ett barn.

– Jag har lärt mig att leva med smärtan lite grann. Jag försöker se det fina och att jag har fått låna honom. Se på alla fina minnen vi haft och prata mycket om honom. Vi pratar jättemycket om Isak. Har med honom överallt när vi gör saker, säger hon och fortsätter:

– Många tror att när någon går bort så vill man inte prata om det. Men att få prata om Isak och få berätta historier är som att få tillbaka honom i några sekunder.

Följ ämnen i artikeln