Mejla

Karolina Fjellborg

Ett stjärnskott & många självmål

Publicerad:

NÖJE

Karolina Fjellborg sammanfattar tv-våren

1 av 2 | Foto: Robin Haldert/Scanpix
Programledarfynd Matar ”Näääk” Samba.

Ska man sammanfatta tv-våren i ett ord, blir det ”Jordskott”.

Henrik Björns dristiga, moderna SVT-serie har varit den enda svenska tv-produktion som verkligen har stått ut.

Men man minns ju några andra saker också, på gott och ont.

Mest ont.

Regler är schmegler i Melodifestivalen. Hasse ”Kvinnaböske” Andersson fick tävla med en solklar cover på en japansk låt. Eftersom Christer Björkman – som kanske borde byta epitet från schlagergeneral till schlager­diktator – bestämde att det var okej.

TV4, som lade ner sina­ lokalnyheter förra året, verkar som landsbygdskompensation ha gett sig fan på att ge varenda bonde sina fem minuter i rampljuset. ”Bonde söker fru”, ”Farmen”med Gutta, ”Unga bönder”, ”Bästa bonden”... Räknar kallt med att ”Sveriges mästerbondmora”, ”Let’s plöj” och ”Bygglov – laduspecial” är på gång.

TV3 slog ett slag för landets allra svagaste skåde­spelare, genom att ge dem barmhärtighetsuppdrag i ”Min hemlighet”. Ingen skämskudde var stor nog för resultatet.

Och deras ”Mordet”? Bäst att försöka glömma, förlåta och gå vidare.

SVT fortsätter att famla i mörkret efter ny helgunderhållning som faktiskt underhåller. ”Ginas show” började starkt, men luften gick ur efter ett par avsnitt. Och Anders Jansson-ledda ”Roliga timmen” fungerar – med sina klipp ur arkivet och sitt pajiga mellansnack – mest som en påminnelse om att SVT var roligare förr.

Vårens programledarfynd gjorde TV4 i Matar Samba, alias Näääk, som med lätthet byggde broar mellan unga hiphopare och mogna veteraner i ”Lyckliga gatan”.

Medan ”Svenska Hollywoodfruar” har blivit ren tragik, fick kämpande TV3 till en ny, välbehövlig realityhit med ”Parneviks”. Man kan bara tänka sig storleken på frustrationen nu när det verkar som att familjen inte tänker ställa upp på en andra säsong.

Svensk-amerikanska kriminalserien ”100 code”, med Michael Nyqvist och Dominic Monaghan som omaka snutpar enligt klichéernas alla regler, var så trött att den gick i sömnen från start. Lär bli väldigt svårt för Kanal 5 att bygga upp något intresse för den när det väl blir deras tur att visa den efter HBO Nordic.

”Let’s dance” har, i och med Ingemar Stenmarks vinst, officiellt slutat handla om vem som dansar bäst.

1 av 3 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Stekhett ”Mad men”-final i USA på söndag, och i Kanal 9 nästa söndag. Bitterljuvt är ordet.

KARROMETERN

Stekhett

”Mad men”-final i USA på söndag, och i Kanal 9 nästa söndag. Bitterljuvt är ordet.

Ljummet

”Grace and Frankie” (Netflix). Fyra lysande veteraner är fast i en förvirrad, omodern och lite för klumpig komedi.

Iskallt

”Backstrom”. Det var mycket väsen för ingenting, och nedläggningen kom som ett brev på posten.

Publicerad: