Mejla

Sylvia Balac

Inga Vita hus-djur var nog Trumps hederligaste drag

Publicerad:
Biden och Major.
Foto: Stephanie Gomez / TT NYHETSBYR≈N
Biden och Major.

NÖJE

Efter att Biden gett Trump på pälsen kommer ljudet av tassar åter höras i Vita huset.

Adolf Hitler sägs ha älskat sin Blondi så djurvänlighet är givetvis inte i sig ett mått på god karaktär. Men nog säger det något att Donald Trump var den förste amerikanske presidenten på 100 år som inte hade några Vita hus-djur.

Presidentens boning har genom åren kryllat av inte bara hundar utan även bland annat katter, papegojor, getter, en tvättbjörn som räddades från att bli thanksgivingmiddag (av Calvin Coolidges fru Grace 1926), kor, gäss, lejonungar och en miniflodhäst. Franklin D Roosevelt sägs ha blivit omvald delvis på grund av ett uppskattat tal (skrivet av Orson Welles) han 1944 höll om sin skotska terrier Fala.

Men Trump avfärdade idén redan under kampanjmötena 2016: ”jag med en hund på Vita husets gräsmatta, nä, det skulle bara kännas falskt”. Och visst är djuren till stor del en gimmick, något som ska ge presidenterna fototillfällen och en air av mänsklighet, så det är förstås helt i linje med Trumps personlighet att han nobbade jyckar och ensam ville vara den som skällde i Vita huset. Att han INTE skaffade en stackars oönskad vovve i pr-syfte kan vara det hederligaste han gjort. För varför ge en fejkad bild av empati för de svagare när hela ens politik går ut på att förakta dem.

Joe Biden använde Trumps hundbrist i sin presidentvalskampanj, i filmer där han och hustrun, Dr Jill Biden, gosade med sina hundar och uppmanade väljarna att åter rösta in de fyrfota till Vita huset.

Biden ser åtminstone ut att faktiskt gilla sina schäfrar, Champ – som han passande nog köpte från en uppfödare i Pennsylvania, staten som avgjorde valet – och Major, den första hunden i Vita huset som adopterats från ett hem för husselösa.

Och att de är just schäfrar – i likhet med Hitlers propagandahund Blondi – får vi väl tolka som ett sätt att ge den nazianstrukna hundrasen upprättelse, och inget annat.

Fotnot: Den som vill läsa mer om amerikanska presidenters husdjur och se bilder på dem kan göra så på presidentialpetmuseum.com.

Av: Sylvia Balac

Publicerad: