Uppdrag granskning fälls för metoo-program

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT:s Uppdrag granskning fälls för programmet ”#metoo och Fredrik Virtanen” uppger Granskningsnämnden i ett pressmeddelande.

Programmet frias dock i fråga om opartiskhet och saklighet.

”Gråter en skvätt av lättnad efter detta helvete” skriver Cissi Wallin på Instagram.

Det var den 30 maj i fjol som avsnittet ”#metoo och Fredrik Virtanen” sändes i SVT.

Syftet var att granska mediebevakningen av #metoo och programmet riktade specifikt sig in på rapporteringen kring att journalisten Fredrik Virtanen anklagats för våldtäkt av journalisten Cissi Wallin – en polisanmälan som ledde till en förundersökning som sedan lades ned.

Både innan och efter att programmet sänts var kritiken hård och efter sändning valde rekordmånga tittare, över 2000 personer, att anmäla programmet till Granskningsnämnden.

Fälls för intrång i privatliv

Under måndagen meddelade Granskningsnämnden för radio och tv – vars uppgift är att avgöra om program är tillräckligt opartiska eller ej – sitt beslut i ett pressmeddelande.

Avsnittet fälls då det enligt dem innebar ett intrång i Cissi Wallins privatliv.

Nämndens menar att alltför stort fokus lagts på sanningshalten i Wallins berättelse, snarare än på granskningen av etablerade mediers val att publicera uppgifterna om Fredrik Virtanen.

Vidare skriver nämnden i sitt beslut att genom de känsliga uppgifter som lämnades i programmet uppkom ett intrång i Wallins privatliv, bland annat genom att uppge explicita uppgifter ur hennes polisanmälan och den nedlagda förundersökningen.

Dock frias avsnittet i fråga om opartiskhet och saklighet.

Wallin: Gråter en skvätt

På sin Instagram kommenterade Cissi Wallin beslutet under måndagen:

”Gråter en skvätt av lättnad efter detta helvete”.

I förra veckan åtalades Wallin för grovt förtal efter att hon i samband med Metoo offentligt anklagade Fredrik Virtanen för våldtäkt.

Publicerad:

LÄS VIDARE