Malena Ivarsson fick dödshot: ”Fräcka fredag är ett trauma för mig”

Publicerad 2018-12-15

”Fräcka fredag” blev en skandalsnackis redan innan premiärprogrammet.

Säsongen avslutades med ett bombhot.

– ”Fräcka fredag” är ett trauma för mig, säger sexologen och programledaren Malena Ivarsson i SVT-programmet ”Svenska tv-historier”.

Malena Ivarsson, 69, slog igenom som sexrådgivare i morgonprogrammet ”Sköna söndag” på 1980-talet där hon i segmentet ”Linje lusta” svarade på tittarnas frågor om sex och samlevnad.

När hon tog klivet från sexexpert till programledare i programserien ”Fräcka fredag” hamnade hon rejält i hetluften. Programmet blev omtalat redan innan det hade börjat sändas. Upprörda röster höjdes kring det laddade och tabubelagda innehållet – sex och erotik.

Det livesända premiärprogrammet blev trots allt en tittarsuccé, som bland annat gästades av politikern och porr­skådespelerskan Cicciolina som visade brösten. Nära tre miljoner tittare bänkade sig fredagen den 8 april 1988, enligt SVT-programmet ”Svenska tv-historier”.

”Malena provocerade”

– Polisen sa att det här var det bästa de varit med om. Det var ju inga som var ute och stökade till det på stan, utan de höll sig hemma. Det hade också byggts upp en sådan stämning inför att det här skulle alla vara hemma och titta på, säger Malena Ivarsson i ”Svenska tv-historier”.

Men för Malena Ivarsson blev det en jobbig vår med ”Fräcka fredag”. Hot och hat riktades direkt mot henne. Många av de kritiska rösterna kom från män.

– Malena provocerade de manliga av flera skäl. Dels uttryckte hon saker som inte var normalt på den tiden, och hon var djärvt urringad och bar korta kjolar. Det blev too much för vissa män. De klarade inte detta och då fanns det bara en att ge sig på. Det var Malena som individ, som kvinna, som skulle sågas, säger ”Fräcka fredags” producent Sixten Svensson.

Malena Ivarsson själv minns veckorna med ”Fräcka fredag” som en turbulent tid.

– Det var som att befinna sig i en torktumlare hela den perioden. Jag gjorde mitt bästa att stå på banan och genomför programmet samtidigt som jag var så hårt attackerad, säger Malena Ivarsson i ”Svenska tv-historier”.

Blev bombhotad

Inför det sjätte och sista programmet tog produktionen emot ett bomhot, riktat mot Malena Ivarsson.

– Då hade ju skyttekriget pågått med alla möjliga avfyrningar i media och man hade spytt på mig och programmet länge, säger hon.

Sixten Svensson bestämde, i samråd med Malena Ivarssons man, att genomföra livesändningen trots allt och utan att berätta om bombhotet för Malena. I dag hade det varit otänkbart att fortgå med en direktsändning, menar Svensson.

Malena Ivarsson möttes av poliser och schäferhundar efter sändningen. Efteråt körde hon själv tillbaka hem i sin bil.

– Det är ju inte klokt. Här försöker man genomföra ett program som handlar om något som är centralt och viktigt i människors liv och så ska det uppfattas som något så hotfull att man måste skicka bombhot mot det, säger Malena Ivarsson i ”Svenska tv-historier” och fortsätter:

– Jag minns att jag satte nyckeln i bilen och tänkte: ”Ja, tänk om den exploderar?”

”Ett trauma”

Det blev bara sex avsnitt av ”Fräcka fredag”. Malena Ivarsson la sedan ner tv-karriären. Först nu, 30 år efter att programserien sändes, är hon mogen att prata om den tiden.

– ”Fräcka fredag” är ett trauma för mig. Det finns forskning på hur lång tid det tar att hämta sig från trauman, och där finns 30 år som en slags magisk tid.

Sixten Svensson ser dock hur ”Fräcka fredag” även bidragit till något gott.

– Jag skäms inte för något. Alla de här obehagliga strömningarna som dök upp i media, kvinnoföraktet framförallt, det berör mig fortfarande väldigt illa. Tack och lov har vi ju kommit en bra bit på väg bort från det. Metoo-rörelsen har ju visat att det har funnits mycket grumligheter i de här vattnen, och att ha hjälpt till där det är jag nöjd med, säger han i ”Svenska tv-historier” och fortsätter:

– Det kvinnoförakt som jag är uppvuxen med på 50- och 60-talen ska bort. Jag tror att den här typen av program är nödvändiga då.

”Svenska tv-historier” sänds lördagar klockan 19.00 på SVT1 och publiceras på SVT Play.