Alla turerna kring JLC-guldet – hittills

Ny vändning: Guldtackorna kan ha förskingrats på 90-talet

Publicerad 2024-03-28

Guld och platina värt 11 miljoner hittades gömt på vinden till JLC-stjärnornas fastighet.

Efter det har en lång tvist följt där flera gjort anspråk på guldet.

Här är alla turerna kring striden om skatten – hittills.

1. Skatten hittas i dolt utrymme på vinden

I slutet av januari blev det känt att tio kilo guld och fem kilo platina hade hittats i ett dolt utrymme på vinden till en fastighet som ägs av JLC-profilerna Lucas Simonsson, 32, och Carl Déman, 31.

Skatten som är värd elva miljoner kronor hittades av hantverkare under en renovering.

JLC-profilerna köpte fastigheten i syfte att hyra ut lägenheter i huset.

2. Rättstvist inleddes – vem har rätt till guldet?

Efter fyndet inleddes en rättstvist kring vem eller vilka som äger guldet. Humorduon, hussäljaren eller hantverkarna som hittade miljonfyndet? Parterna stämde varandra och flera civilrättsliga tvister drogs igång.

Skatten lämnades till polisen och en utredning gällande grovt penningtvätt inleddes, en förundersökning som senare lades ner.

JLC-profilerna skickade in en begäran till tingsrätten om att de ville att fyndet ska överlämnas till dem. Men både säljaren av huset och hans syskon samt hantverkarna har gjort anspråk på guldet.

Kammaråklagaren James von Reis har tidigare sagt att fyndet troligtvis tillfaller de nuvarande husägarna, det vill säga JLC-duon.

Humortrion JLC består av Lucas Simonsson, Carl Déman och Jonas Fagerström (som inte är med i fastighetsbolaget). De två förstnämnda äger huset där guldet hittades. Arkivbild.

3. Möjlig familjeskatt och koppling till storbank

Säljaren menar att fyndet måste tillhöra hans döda föräldrar som bott i huset. En guldtacka från mammans dödsbo med samma serienummer som guldet på vinden lades fram som bevisning. Huset var en gåva till säljaren från hans mamma.

Säljarens syskon har också visat upp sex guldtackor från den schweiziska storbanken Credit Suisse som bevisning till att skatten tillhör familjen. Säljarens syskon ska ha fått tackorna från storbanken av sin pappa när han fortfarande levde, enligt GP.

Dessa guldtackor är delvis i samma serie som de tackor som hittades på vinden. Men fyndet består av guld- och platinatackor från ytterligare tre tillverkare.

4. Déman och Simonsson bryter tystnaden

JLC-profilerna har varit sparsamma med att kommentera fallet.

Inledningsvis meddelade de via sitt företag att det är ”upp till rätten att avgöra” vem skatten tillhör.

Men till slut valde de att tala ut i sin podcast ”Mellan himmel och jord”.

Beskedet om guldfyndet kom som en chock för profilerna och de trodde först att det var ett skämt.

– Det är en jävla story i alla fall, så to be continued, sa Déman i podden.

De vill invänta dom innan de uttalar sig mer detaljerat, säger de i avsnittet.

Innan sin konkurs uppmanade Tammstorp Futures kunder att lämna in sitt guld till bolaget, skriver GP. Annonsen publicerades i DN i april 1993.

5. Hantverkarna drar sig ur – och kommer tillbaka

En av parternas guldfeber avtog.

Hantverkarna yrkade på att få behålla fyndet enligt lagen omhittegods. Men efter en tid drog de sig ur striden.

”Hantverkarna vill bara att guldet ska hamna i rätta händer”, säger deras ombud till P4 Göteborg, skriver TT. Hantverkarna gick senare tillbaka in i striden om guldtackorna. Deras advokat uppger att klienterna har rätt till hälften av fyndet enligt lagen om hittegods.

Kilovis med guld och platina hittades i ett gömt utrymme i ett nyköpt hus i Mölndal. Bild från polisen.

6. Ny vändning: Guldet kan ha förskingrats

I slutet av mars fick striden en ny vändning.

En kartläggning som Göteborgs-Posten gjort visar att en del av tackorna kan ha sitt ursprung i en 30 år gammal svindleriskandal där flera småsparare förlorade sina investeringar.

1993 gick bolaget Tammstorp futures ut och uppmanade kunder att investera, bland annat genom att lämna in guld som företaget skulle förvara. I samband med detta försvann 60 kilo guld som spararna aldrig fick se igen.

På insidan av förvaringsväskor som upptäcktes på vinden fanns en stämpel med texten ”Tammstorp AB”. En 85-årig man som blev av med sina besparingar överväger att ta kontakt med en advokat.

7. Beslaget hävdes – vad händer nu?

Säljaren och hans syskon har önskat att tackorna ska vara kvar i beslag i väntan på slutlig dom. Detta då de hävdar att det finns en sabotagerisk om säljaren eller JLC-stjärnorna skulle ta hand om guldet, skriver Dagens Nyheter.

Men domstolen har tagit beslut om att en sådan risk inte finns – och beslaget kan därmed hävas. I ett pressmeddelande skriver tingsrätten att det är svårt att avgöra vem som har rätt till guldet. De skriver att det är upp till Polismyndigheten som förvarar fyndet att avgöra.

Många frågor har uppstått sedan skatten upptäcktes i JLC-stjärnornas fastighet. Och den främsta frågan är just: Vem ska få skatten?

När Aftonbladet pratar med polisen i region väst uppger presstalespersonen att han i nuläget inte har fått information om hur polisen kommer att hanterar beslutet om det hävda beslaget.

– Det här är ganska unikt, jag har inte varit med om detta tidigare, säger presstalespersonen.