Mejla

Andreas Hansson

Emma Örtlunds raka sommarprat borde göra oss alla bättre

Mobbning, mammans död – och livsenergi att inspireras av

Emma Örtlund från Glada Hudikteaterns ”Catwalk” sommarpratar i dag.
Emma Örtlund från Glada Hudikteaterns ”Catwalk” sommarpratar i dag.

NÖJE

RECENSION. Det räcker med att titta i kommentarsfältet till vilket Instagraminlägg som helst för att se att vi människor älskar att hacka på varandra.

Emma Örtlund har en intellektuell funktionsvariation och talar utan krusiduller till skoltidens mobbare:

– I över 20 år har jag mått dåligt över er. Hur kunde ni vara så jävla elaka? Hur tror ni att det känns att bli kränkt varje dag?

Hon kallas ”cp-unge” i korridorerna, knuffas och sätts mot sin vilja att arbeta i skolkafeterian utan tillräcklig handledning. Hon är rädd hela tiden och gråter om eftermiddagarna när hon kommer hem. Redogörelsen är skoningslös: detta är hur mobbning förstör liv. Samhället, vi, är dåliga på att ta hand om de som avviker från normen. Men tycks älska att sluka snyfthistorierna på säkert avstånd i film, tv eller podd.

Örtlund ryggar inte för sina egna brister när hon skildrar mobbningens verkningar: hon mår så dåligt att det går ut över vänner och familj. Den psykiska ohälsan kulminerar med självmordstankar när mamma Solveig, som programmet till stor del riktas till, drabbas av cancer och dör 2015.

 

Många kan känna igen sig i de tunga partierna där ögonen tåras. Som andningspauser kommer, ibland något långrandiga, listor. Över godbitarna ur 80-talets estetik och en, i och för sig så lång över vilken buffémat som är godast att man inte kan annat än le stort.

Studentbalen vågade Emma Örtlund inte gå på av rädsla för mobbningen. Revanschen blev dramadokumentären ”Catwalk” där hon får hjälp av Glada Hudikteatern att förverkliga sin dröm att bli modell. Hon tar för sig av rampljuset. Och passar i det.

 

Filmen blev vändpunkt för det dåliga självförtroendet. I dag drömmer hon om en servicelägenhet i markplan med uteplats, egna smyckes-, dock- och klädkollektioner, självbiografisk film och ett Askungebröllop på Tjolöholms slott med fyra olika bufféer.

Till skillnad från ”Catwalks” musikläggare och många sommarpratare strösslar hon inte med Laleh utan spelar mammans favoritlåt ”Sailing” (Rod Stewart) och de egna 80-talsfavoriterna, nästan uteslutande kvinnor.

Alla måste få synas. Emma Örtlund är en av årets Sommarpärlor och 1,5 h god inspiration åt oss alla; samhället.

Programmet hör du här.


Snabbguide:

Skrytkvot: Betyg: 2 av 5 plus

Skvallervärde: Betyg: 2 av 5 plus

Känslostyrka: Betyg: 5 av 5 plus

Humornivå: Betyg: 2 av 5 plus

Åh-fan-faktor:  Betyg: 2 av 5 plus

 

Första meningen:

”För inte så längesedan gömdes funktionsnedsatta personer som jag undan på stora institutioner.”

Sista meningen:

”Nu skiter jag i epilepsin och mobbarna, jag måste leva. Vi ses i körsbärsdalen, många pussar och kramar, din tös Emma.”

 

3 typiska låtval

Martyna Lisowska – Sommarnatt Kom

Anna Book – John

Cyndi Lauper – Girls Just Want To Have Fun

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en bra ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Av: 

Andreas Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Lena Endres mörka tankar under pandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarvärdar 2020

Sommar i P1

Emma Örtlund

Mobbning

Funktionsnedsättning

Cancer

Glada Hudik-teatern