”Knapadel är mitt eget uttryck – och jag är gärna lite fjollig”

David Lagercrantz om ordväxlingen med GW, nya boken ”Obscuritas” och depressionerna

David Lagercrantz.
David Lagercrantz.

Han hade inte skrivit en rad – och det blev budgivning i tjugo länder. 

Nu berättar bokaktuella David Lagercrantz om den stora ångesten och paniken.

– Det kändes som allt skulle gå åt helvete. 

Idag släpps författaren David Lagercrantz nya Sherlock Holmes-inspirerade deckarserie ”Obscuritas” – den första spänningsromanen på tjugo år där karaktärerna helt och hållet är hans egna. 

Bipolära professorn och överklassmannen Hans Rekke, som är världsledande expert på förhörstekniker, ska lösa ett mord med unga polisen Micaela Vargas från Stockholmsförorten Husby. 

Knappt hann David Lagercrantz kläcka idén förrän det blev en massiv budgivning i tjugo länder, och han berättar att paniken blev total.

– Jag hade ju ingenting då, inte en rad. Det kändes som ett bedrägeriupplägg och att allt skulle gå åt helvete, och jag låste mig helt. Men ibland kan en katastrofkänsla vara en bra drivkraft. 

David Lagercrantz.
David Lagercrantz.

”Det var ju ett självmordsuppdrag”

David Lagercrantz tampades också med svår ångest när han skulle skriva uppföljaren till Stieg Larsson-trilogin ”Millenium”.

– Det var ju ett självmordsuppdrag på många sätt. Jag kände blodtörsten i luften. Folk ville sätta kniven i ryggen på mig. Men jag kom levande och styrkt ur det, och i dag läses böckerna i precis hela världen. Jag är otroligt stolt.

David Lagercrantz har vid flera tillfällen berättat att han regelbundet har gått i terapi för att tampas med sina återkommande depressioner. 

– Ja, herregud, det har jag talat alltför mycket om. Men det är nu mitt kors i livet, och jag har provat nästan allt, och alla möjliga antidepressiva.  Men depressioner kommer hela tiden tillbaka, vad jag än gör eller åstadkommer. Fast det är väl bara att köpa läget, och försöka använda dem i mitt skrivande. Ta spjärn mot dem och skriva något mörkt och vackert.

David Lagercrantz.
David Lagercrantz.

Zlatan-boken gjorde honom till en bättre författare

Något David Lagercrantz är starkt förknippad är succébiografin om Zlatan som sålde i 2,3 miljoner exemplar. Många unga killar hörde av sig och berättade att de för första gången hade läst en hel bok.

–  Jag nådde ut till unga killar som aldrig varit i närheten av en bokhandel eller ett bibliotek. Det var så vackert, det förändrade mitt liv. Plötsligt ville jag inte bara få applåder från kultureliten. Jag ville nå ut, och jag började slita som idiot för att skriva enkelt och klart. Det har gjort mig till en bättre författare.

Succéerna har gjort David Lagercrantz till en av landets bäst betalda författare. Något han exempelvis har investerat i är den enorma våning som vi ses i, och som ligger ett stenkast från Djurgårdsbron. 

– Jag har nog också blivit lite allmänt vårdslös och tänker inte på pengar, vilket är lyxigt. Jag dricker också lite dyrare viner och köpte även loss familjens ö i finska skärgården. Men ibland kan jag känna en skuld, att jag inte förtjänar det och att allt kommer tas ifrån mig. 

David Lagercrantz.
David Lagercrantz.

Bråket med GW: ”Jag är gärna lite fjollig”

Något som har blivit vida omskrivet, och som säkerligen fått en och annan att dra på munnen, är kontroversen med Leif GW Persson. Allt började för drygt tjugo år sedan med att Lagercrantz, som en kärleksfull blinkning, lånade karaktärsnamnet Bäckström i en bok. GW uppskattade dock inte tilltaget och har gått hårt åt Lagercrantz vid flera tillfällen. I en intervju med magasinet King sa Lagercrantz nyligen att ”GW angriper det som hotar honom och han passar alltid på när folk ligger”. 

Lagercrantz förklarar med ett skratt att han ångrar sina ordval.

– Att jag nedlät mig till att tjafsa med honom var ovärdigt och fånigt. Men jag fick en fråga om GW och var dum nog att svara. Vill han fortsätta veva så får han gärna göra det. Jag sätter punkt, och tar av mig hatten för honom. 

Han kallade dig för en ”knapadelsfjolla”?

– Haha! Kunde han inte bättre? Knapadel är mitt eget uttryck. Och jag är gärna lite fjollig. Det kommer automatiskt med min neuros.

Publisert:

LÄS VIDARE