Här är fler tittarstormar vi minns

Uppdaterad 2018-08-24 | Publicerad 2011-09-21

Provocerande humorprogram, programledare med fel frisyrer och produktioner som gör bort sig.

Det finns mycket att rasa mot i tv-världen!

Här är några händelser som det inte bara pratats om på fikarasten, utan som även fått tittarna att fullkomligt storma mot kanalerna.

PER OSCARSSON, HYLANDS HÖRNA (SVT), 1966

En av de största tittarstormarna stod den nu avlidne skådespelaren Per Oscarsson för när han 1966 klädde av sig till bara underkläderna i det populära tv-programmet ”Hylands hörna”. Samtidigt som han slängde av sig kläderna pratade han om hur barn blir till och om invandring. Reaktionerna var så stora att ”skandalen” till och med togs upp i riksdagen där en ledamot krävde hårdare tag mot tv och radio som blivit rena porrcentraler.

EXPEDITION ROBINSON (SVT), 1997

När ”Expedition Robinson” hade premiär i slutet av nittiotalet väckte det stora rubriker bland tv-tittare såväl som på löpsedlar. Programmet kallades mobbnings-tv och fascist-tv då deltagarna var tvungna att rösta ut varandra och dessutom ”klara sig” på en öde ö.

När den första utröstade Robinson-deltagaren begick självmord några månader efter inspelningen krävde hans änka att programmet skulle stoppas. Trots kraftiga reaktioner från tittarna avslog SVT detta och lät programmet sändas.

I dag, 14 år senare, är programmet inne på sin fjortonde säsong och sänds just nu på TV4. Dokusåpor har blivit en stor del av tv-tablån och utröstningsprogram får knappt ens farmor att höja ögonbrynen längre.

ANDERS LUNDIN, EXPEDITION: ROBINSON (SVT), 2002

Spänningen är olidlig. Det går att ta på den smörtjocka stämningen. Tittarna håller andan.

Då levererar programledaren Anders Lundin en av den svenska tv-historiens mest pinsamma tabbar – brevet med namnet på vinnaren vänds mot kameran när han sakta fiskar upp det ur kuvertet.

Jan-Emanuel Johansson var namnet på lappen. Det brydde sig inte tittarna om. Det enda de kunde tänka på var att de blivit snuvade på ett historiskt ögonblick av gastkramande spänning, på grund av en klumpig programledares dundertabbe.

– Vad skulle jag göra? Lappen låg åt ett oväntat håll, var Anders Lundins förklaring.

En klen tröst för tittarna, som rasade likt aldrig förr mot SVT (som på den tiden sände dokusåpan).
 

RIKARD PALM, RAPPORT (SVT), JULI 2008

Hans fru gillade den. Det gjorde inte tittarna.

När folkkäre nyhetsankaret Rikard Palm återvände till Rapport efter semestern sommaren 2008 med en vildvuxen mustaschmatta under näsan gick telefonerna varma.

Efter Rapports 18.00-sändning rakade så Palm av sin håriga skapelse – och lagom till 19.30-sändningen möttes tittarna av den Rikard Palm de var vana att se i tv-rutan.

– De var upprörda. Det är så jävla mysko att folk kan reagera så på en mustasch, sa Rikard Palm till Aftonbladet efter tittarstormen.

CIRKUS MÖLLER (TV4), NOVEMBER 2009

När humorprogrammet ”Cirkus Möller” drev med konkurrenten, Kanal 5:s, succéprogram ”Ullared” och varuhusets medarbetare Morgan Karlsson fick tv-tittarna nog. I en sketch fick man se hur komikern Måns Möllers Morgan-karikatyr plockade ut ett kvinnohuvud ur frysen när han skulle presentera sin flickvän.

  TV4:s tittarombudsman berättade att reaktionerna varit många och mejlen strömmat in, men Morgan Karlsson själv tog det hela med ro.

– Det är jättebra att folk blir sårade å mina vägar.

Andra humorprogram som fått tittarna att rasa emellanåt är ”Parlamentet” och ”Ursökta röran, vi bygger om”.

ELISABET HÖGLUND, FÖRKVÄLL (TV4), FEBRUARI 2010

Det stormade rejält kring TV4 och ”Förkväll” vintern 2010.

Orsaken: Programledaren Elisabet Höglund fick plötsligt foten – efter att ha kritiserat programformatet.

Flera tv-profiler rasade mot TV4:s beslut att entlediga journalisten Höglund och hävdade att det hela var åldersdiskriminering. Även tittarnas reaktion blev kraftfull – och bara någon vecka senare valde TV4 att låta Elisabet återvända till programmet, men i en annan roll.

– Vi för en dialog med henne just nu. I vår värld är det här en time out, något samtal där något annat sagts har inte ägt rum. Hon har fortfarande lön från TV4, hävdade ”Förkvälls” exekutiva producent Ebba Adielsson.

KLEERUP, NYHETSMORGON (TV4), OKTOBER 2010

Andreas Kleerups medverkan i TV4:s Nyhetsmorgon under hösten 2010 blev snabbt en nätsnackis. Artisten som intervjuades av Kristin Kaspersen och Anders Kraft hade svårt att artikulera orden och talade långsamt och släpigt. Efter att upprörda tittare hört av sig till TV4:s växel valde kanalen att inte lägga ut intervjun på sin sajt, men diskussionerna om ansvaret fortsatte på nätet och i tidningarna.

Andreas Kleerup själv hävdade dock att han var vit och bara väldigt morgontrött.

MINUTEN, SVT, DECEMBER 2010

Många är tv-programmen som fått utstå hård kritik från sina tittare. Ett program som var i ropet för inte så längesedan var SVT:s ”Minuten”. Efter premiäravsnittet rasade tittarna och av Nöjesbladets läsare gav hela 32 procent programmet ett minus i betyg.

Programledaren Peter Settman blev dock inte så förvånad och menade att det snarare kan tyda på en stor publik. En vecka senare ökade tittarsiffrorna till 1,6 miljoner och Settman önskade god fortsättning till alla recensenter.

MELODIFESTIVALEN (SVT), MARS 2011

Det var den värsta skandalen i Melodifestivalen på tio år.

Det hävdade i alla fall låtskrivaren Thomas G:son efter SVT:s teknikhaveri i Sundsvall.

Det var i den första duellen mellan Jenny Silver och Love Generation som röstningskaoset började. Bidragens dyra nummer (där en del av slanten gick till välgörande ändamål) hade bytt plats under snabbreprisen, vilket innebar att en röst på Silver gick till Love Generation och vice versa.

Låtskrivarna var rasande. Deltagarna var rasande. Och tittarna var rosenrasande. ”Omröstning!”, skrek de unisont efter skandalen.

– Det är fruktansvärt tråkigt. Det är bara två siffror att hålla reda på. Om det inte är rätt gjort så måste de göra om det, annars är det fusk, sa Pernilla Andersson, som själv gick vidare till andra chansen med låten ”Desperados”.

Det blev aldrig någon omröstning. Däremot redovisade SVT siffrorna och hävdade å det bestämdaste att slutresultatet inte påverkats av haveriet.

FILIP & FREDRIK, OSCARSGALAN (KANAL 9), MARS 2011

I Fillip Hammars och Fredrik Wikingssons produktioner är provokation ett återkommande moment. När radarparet kommenterade Oscarsgalan tidigare i år rasade dock tv-tittarna mot Kanal 9 och duons tyck om frisyrer, asiatliknande ögon och bortgångna skådespelare.

– Vi ska säga som amerikanerna sa efter 11 september: ”We are under attack”, sa Fredrik Wikingsson.

Filip och Fredrik bemötte kritiken i sin podcast där de ansåg att svenska medier ska sluta vara så inställsamma mot Hollywood.

Radarparet har inte heller slutat att kommentera världens händelser utan ses just nu i Kanal 5:s nyhetsprogram ”Breaking News”.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln