Lancelot: Allt är inte bara mörkt, det är hopplöst också

Hedman Graaf om debutskivan och fördomarna om kändis­barn: ”Det är ju inte så att mina föräldrar har varit några konst­närliga genier”

Ann Edliden/TT

Publicerad 2023-08-25

Lancelot Hedman Graaf har hunnit med en egen realityserie, medverkan i ”Let's dance” och Melodi­festivalen. Nu släpper han sin första fullängds­skiva, satsar stenhårt på musiken – och litegrann på skåde­speleriet.

– Det är ett litet snedsteg, säger han.

Lancelot Hedman Graafs debutalbum ”Konsten att fly” finns tio låtar som han skrivit tillsammans med bland andra låtskrivaren Peter Kvint och artisten Thomas Stenström. Titlar som ”Mörkret är min bästa vän”, ”Blod på mina händer” och ”Förlåt” vittnar om vad för slags avtryck den 23-årige sångaren vill sätta i musikvärlden.

– Allt är inte bara mörkt, det är hopplöst också, säger han och skrattar innan han fortsätter:

– Det är de känslorna som ligger mig närmast och som jag har något vettigt att säga om. När jag är 25 kanske jag skriver låtar om solsken och ballonger, men just nu var det de här historierna som jag behövde få ur mig.

Lancelot Hedman Graaf släpper sitt debutalbum ”Konsten att fly”. Pressbild.

Han befinner sig för tillfället på ett hotellrum i Halmstad för inspelningarna av den kommande filmen om stadens musikaliska stolthet: Gyllene Tider.

I filmen spelar Lancelot Hedman Graaf basisten Anders Herrlin. Han får inte berätta särskilt mycket om projektet, men avslöjar att han inte har tagit några teaterlektioner inför inspelningen.

– Jag gillar att köra på feeling, det är min grej. Men det är en stor ära att få vara med och berätta bandets historia. Jag tycker att man ska ha lyssnat på Gyllene Tider för att ha levt ett fulländat liv.

Lance Hedman Graaf, Phoenix Parnevik, Ville Löfgren, Xavier Kulas och Waldemar Wahlbeck spelar Gyllene Tider under storhetstiden på 1980-talet. Pressbild.

Trio med kända föräldrar

En del kritiker höjde på ögonbrynen när det avslöjades att Lancelot Hedman Graaf, Phoenix Parnevik och Valdemar Wahlbeck, alla tre med kända föräldrar och utan tidigare filmerfarenhet, skulle spela huvudrollerna.

– Vi har väldigt kul ihop och det är klart att vi har pratat om det, att vi alla tre har någonting gemensamt. Vi tänker ungefär likadant om vilka fördomar folk har om en som kändisbarn.

Han berättar att en av fördomarna han har mött är att han skulle ha fått skivkontrakt på sina föräldrars meriter.

– Det är rätt kul, det är ju inte så att mina föräldrar har varit några konstnärliga genier. Pappa höll på med sport och mamma sjöng in några låtar, men jag skriver ju låtarna själv och nio av spåren på skivan har jag skrivit på egen hand.

Efter en satsning på thaiboxning i tonåren har Lancelot Hedman Graaf lagt sporten på hyllan för att satsa på musiken. När han fyllde 18 blev han huvudperson i en egen realityserie; ”Lance vs livet”, som sändes i två säsonger. Sedan följde medverkan i ”Let’s dance” 2019 och i Melodifestivalen 2022.

– Folk har ju fått se mig under flera perioder i livet, när jag har varit ett rövhål och sett en massa saker som jag har gjort och sagt. Tidigare lade jag stor vikt vid vad folk tyckte och det var en jobbig grej men nu är det inget jag tänker på eller ens registrerar längre.

Magnus Hedman,  Magdalena Graaf och Lancelot år 2000.

Gitarr hela tiden

I stället säger han att ”90 procent av livet” numera består av en enda sak: gitarr.

– Det är det som finns i mina tankar varje dag. Jag köper gitarrer, pratar om gitarrer, övar på gitarr och spelar gitarr på scen. Det är vad jag gör i mitt liv.

Som självlärd gitarrist måste han nu lära sig ett nytt instrument i och med rollen som Gyllene Tiders berömda basist.

– Men det är inte så svårt. Alltså det är ju en gitarr fast två strängar mindre. Jag tänker att det inte är så svårt. Nu kommer alla basister bli dödssura på mig, men de har ofta velat bli gitarrister från början och det är kul att driva med dem lite.

Lancelot Hedman Graaf.