Vill bli överlämnad av kungen i kyrkan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-22

Svenska kyrkan: "Victoria visar på omodern syn på jämställdhet"

Kronprinsessan Victoria vill bli överlämnad av kungen när hon gifter sig.

Okunnigt och gammaldags, menar Svenska kyrkan.

– Om kronprinsessan vill vara hela folkets prinsessa behöver hon och Daniel Westling tänka om, skriver Annika Borg, präst i Svenska kyrkan, på DN Debatt.

Kronprinsessan vill bli överlämnad i kyrkan av pappa kungen. ”Okunnigt och gammaldags”, säger kyrkan.

Amerikanska filmer verkar ha inspirerat flera svenskar till en ny tradition vid bröllop: överlämningen av bruden från pappan till blivande mannen. I Sverige finns ingen tradition som säger att bruden ska ledas fram till altaret av sin pappa.

Tvärtom ser kyrkan hur viktigt det är att motverka den typen av gammalmodigt symboliska handlingar som i det här fallet symboliserar hur kvinnans myndighet lämnas över från en man till en annan.

Kan sprida sig

Vigseln inom Svenska kyrkan ska stå för samhörighet och gemenskap mellan brudparet.

– Hur är det möjligt att man i kungahuset inte har djupare kunskap om den svenska tradition man säger sig förvalta? skriver Annika Borg, teol dr, författare och präst i Svenska kyrkan, i dag på DN Debatt.

Hon är rädd att Victoria och Daniels bröllop ska skapa en större trend där fler vill bli överlämnade.

Redan nu finns en ökning av förfrågningar från blivande brudar som vill bli överlämnade vid altaret.

– Ovetandes om svensk tradition, och aningslösa angående vad brudöverlämningar egentligen symboliserar, har svenska kvinnor börjat tycka att det är fint när pappan leder in dem, skriver Annika Borg.

Även om Victorias önskan handlar om okunskap så tycker hon att kungahuset borde ha mer respekt för Svenska kyrkans ordning.

Förstör för jämställdheten

Om Victoria får igenom sitt önskemål om brudöverlämning kommer det att förstöra mycket av det arbete som svenska präster lagt ned på att öka jämställdheten i kyrkan, menar hon.

Många svenskar tror att det hör till svensk tradition att bli överlämnad vid altaret. Men även om överlämningen görs utan att brudparet tycker att det finns något symboliskt värde i handlingen så är det ändå en central fråga, tycker Annika Borg.

– Varför vill moderna kvinnor med utbildning och frihet leka med den typ av symbolik som brudöverlämning uttrycker?

När Silvia och kungen gifte sig 1976 gick de tillsammans fram till altaret.

Följ ämnen i artikeln