– Jag sitter hellre av tiden på kåken

Uppdaterad 2019-09-04 | Publicerad 2013-08-22

Prisbelönte kocken avskydde tiden i ”Kockarnas kamp”

TV-kocken har vunnit både OS och VM i matlagning – men i TV4:s ”Kockarnas kamp” skulle han aldrig ställa upp igen.

– Jag sitter hellre av tiden på kåken, säger kocken Johan ­Jureskog.

Johan Jureskog, 38, vann första tävlingsmomentet i TV4:s ”Kockarnas kamp” under torsdagen. Nu berättar han om den psykiska pressen han upplevde under inspelningen.

– Jag kunde inte sova på nätterna, det var en väldig psykisk press. Det var det värsta jag gjort i hela mitt liv. Jag sitter hellre lika lång tid som jag var med i programmet på kåken, i isoleringscell, säger Johan Jureskog.

Var svårt att släppa kontrollen

Så du skulle aldrig ställa upp i något motsvarande igen?

– Aldrig någonsin. Det var en psykisk press. Jag har 70 anställda som jag slussar runt, det är alltid jag som har kontroll på vad som händer. Men här kommer man in och inte har någon koll alls på vad som ska hända. Det var väldigt jobbigt. Vi är alla kontrollfreak. För har vi inte kontroll fungerar inte restaurangen. Det här var jävligt jobbigt och nervöst, säger Jureskog.

Övervägde du att packa väskan och åka hem?

– Njae, jag är lite för mycket tävlingsmänniska, jag ville vinna, det gick nästan överstyr, säger Johan Jureskog.

”Årets kock är bara tjafs”

Efter att ha sett första säsongen av tävlingen blev han sugen på att delta – men han visste inte vad som väntade. 

– Här är det ”vem som skär den gula löken bäst”, tävlingen ”Årets kock” tycker jag bara är tjafs. Jag menar, att bedöma vems maträtt som är godast är jättesvårt den här tävlingsformen är rak och precis, säger han.

Menar du att det här speglar vem som är Sveriges bästa kock bättre än ”Årets kock”?

– Ja. Sitter du i Pressbyrån och säljer SL-biljetter skulle du lika gärna kunna vinna ”Årets kock”, om du tar ledigt ett år från jobbet och tränar på en sak. Hur svårt är det egentligen? Här står du utanför ladan och vet inte alls vad som ska hända, man kan inte förbereda sig och det är lika för alla, säger Johan Jureskog.

Konkurrenten håller inte med

Men Melker Andersson, som vunnit silver i kock-VM Bocuse d'Or och tre gånger utnämnts till Kockarnas kock, håller inte alls med Jureskog.

– Nej, jag ser det på ett annat sätt. En bra kock kan kombinera det kreativa med smaker och känsla för hur man behandlar råvaror. Det är min syn på en duktig kock – inte vem som hackar lök snabbast, säger Melker Andersson som också medverkar i ”Kockarnas kamp”.

Följ ämnen i artikeln