Tom Sjöstedt om förändringen i ”Sveriges mästerkock”

”Smakar på 80 stycken rätter”

Publicerad 2024-01-10

”Sveriges mästerkock” är tillbaka med en ny säsong .

Nytt för i år är att domarna nu kan rädda kvar deltagare med ett ”rädda vidare”-förkläde.

– Nivån är högre för varje år, säger Tom Sjöstedt.

Programmet går in på sitt trettonde år, själv är Tom Sjöstedt inne på sin fjärde säsong som domare.

– Det kommer att vara väldigt många duktiga matlagare med, det kan jag lova, säger han.

Är det någon av amatörkockarna som har överraskat dig?

– Ja, det är det verkligen. Man har ju alltid förutfattade meningar när folk kommer in och var de kommer ifrån och hur det är som personligheter … som man blir lite tveksamt – som man sedan överraskas av på ett positivt sätt.

– Det är många som ändå visar att de kan. Den resan är ju skitcool.

Tom Sjöstedt i ”Sveriges mästerkock”.

”Smakar på 80 stycken rätter”

Vilken är den svåraste rätten som ni ber dem laga?

– Det är väldigt personligt. Vissa är lite mer trygga med klassisk husmanskost och vissa är mer inne i det asiatiska köket, så det är väldigt olika. Men det svåraste är väl tidspressen, att planera sin tid och hinna med, säger Tom Sjöstedt.

Du som funderar på att söka till programmet ska veta att du gör det i konkurrens med sisådär 1 999 andra förhoppningsfulla amatörkockar. 80 av dem sållas ut till sluttestet.

– Alla är ju faktiskt väldigt duktiga. Under audition får vi smaka på 80 stycken i första rundan. Det är väldigt hög kvalitet. Så kanske inte det var för tio år sedan, utan då plojades det lite, men med tv och Youtube och allt sådant har de blivit jäkligt duktiga. Så nivån är högre för varje år. Det är tuffare för dem som kommer in helt enkelt.

Tommy Myllymäki, Mischa Billing, Tom Sjöstedt.

Chans att byta karriär

Han menar att man för att lyckas i programmet måste vilja någonting med sin matlagning.

– Om man är amatörkock och tycker att man är rätt duktig hemma tycker jag verkligen att man ska söka – då får man sitt livs äventyr. Du kommer att märka att du inte ens behöver vinna mästerkocken, du kan bara vara med och kommit bra till. Då kan du få en helt ny karriär.

– Du får en chans att ta din matlagning till en helt ny nivå och även att kunna jobba med det i framtiden. Så på det viset kan jag tycka att programmet är unikt och att man genom tävlingen kan byta karriär helt enkelt. Så har man de tankarna tycker jag verkligen att man ska söka.

Någon trend bland årets deltagare i år går inte att se, tycker han.

– Jag tror ju alltid att det blir mer vegetariskt, men det blir ändå mycket pasta och mycket fisk. Just vilt har det varit väldigt mycket i år.

Tommy Myllymäki, Mischa Billing, Tom Sjöstedt.

Vanligaste felet: Att hitta planeringen

Vilket är det vanligaste felet som amatörkockar gör?

– A och O är att planera sin matlagning. Att man har alla ingredienser hemma och lagar i rätt ordning. Mycket mat även hemma hos mig mår ju väldigt bra av att lagas och serveras direkt. Ska jag göra en risotto vill jag att den ska vara nylagad, säger Tom Sjöstedt.

– Det är samma för alla egentligen, att hitta planeringen och tajmningen i maten. Sedan att våga smaka upp den ordentligt också. Att våga trycka på med smakerna, salta, lite hetta, hitta syra och hela den biten. Det är klart, det är inte så lätt.

Vad har du för favoriträtt som du lagar hemma?

– Det är ju mycket, men sen är det ju skittråkigt: spaghetti och köttfärssås. Salsicciapasta är en storfavorit hemma, det kör vi stenhårt.

”Sveriges mästerkock” sänds på onsdagar klockan 20.00 på TV4 och TV4 play.


Läs mer om Guldbaggens publikpris och de nominerade filmerna här.