Bards kritik mot ”Sommar i P1” – i egna sommarpratet

Uppdaterad 2016-08-15 | Publicerad 2016-08-08

”Förlegat”

Alexander Bard tycker att sommarpratets format är förlegat.

Nu kritiserar han konceptet helt öppet – i det egna sommarpratet.

– Jag tycker att programmet är alldeles för censurerat, säger Bard till Nöjesbladet.

”Sommar för mig är när man bjuder in de snällaste, gulligaste och mest kända svenskarna och sen får de sitta och snacka i 45 minuter, och sen får de spela 45 minuter rätt kvalmig musik, och sen sitter massa tälttanter och tycker att det här är trevligt när de dricker sin lilla drink ute i skärgården”.

Så inleder producenten, författaren och filosofen Alexander Bard, 55, sitt sommarprat i P1.

I stället för att göra en monolog om sitt liv ägnar han hela sommarpratet åt en filosofisk dialog tillsammans med komikern Aron Flam.

– Podcasten är det moderna sättet, och radion behöver hottas upp lite, säger Alexander Bard om sitt nya grepp.

Struntade i att lämna in manus

Genom att ändra sättet som hela sommarpratet framförs på hoppas Bard vara med och förändra konceptet i grunden.

Enligt Bard har ”Sommar i P1” förlorat sin charm och funktion, och han tycker att det hela har gått och blivit förlegat.

– Det fanns en tid då folk sade vad de ville säga och det var okej. Nu har programmet blivit alldeles för enformigt och censurerat, säger Bard, och tillägger:

– Yttrandefrihet måste främjas och då borde Sveriges Radio vara ledande, inte gömma sig bakom politisk korrekthet som inte är sund, säger han.

Som exempel nämner Bard Edward Bloms sommarprat, där den senare var tvungen att lägga till ett stycke om alkoholens baksidor för att SR tyckte att han målat upp en ensidigt förskönad bild av berusningsdrycker i sitt sommarprat.

Att SR på förhand skulle få se Alexander Bards manus, vilket normalt sett sker, kom aldrig på fråga.

– Mitt krav för att över huvud taget vara med var att jag skulle få göra det till min grej utan att någon lade sig i, säger Bard.

Varför tackade du ja?

– För att jag gillar utmaningar där man går in i helt nya grejer, men bara om jag får påverka själva formatet. När jag blev musikproducent ville jag förändra hur man gör musik. När jag blev författare hur man skriver böcker. Nu vill jag förändra ”Sommar i P1”.

Nöjesbladet har sökt SR för en kommentar.