Scarlett Johansson hoppar av filmroll efter hård kritik

Av: Benjamin Andrée

Publicerad:

Efter en storm av protester och hård kritik hoppar Scarlett Johansson av rollen som den transexuelle Dante ”Tex” Gill i storfilmen ”Rub & Tug”.

– Jag hade älskat att få ge liv åt Dantes historia, säger Scarlett Johansson i ett uttalande till Out Magazine.

När det stod klart att Scarlett Johansson skulle spela rollen som den transexuelle mannen Dante ”Tex” Gill i Rupert Sanders kommande storfilm ”Rub & Tug” möttes beslutet av massiv kritik och högljudda protester i sociala medier.

Flera skådespelare och branschhöjdare riktade då hård kritik mot både Johansson och Sanders för att de valt att låta en cis-kvinna (en kvinna vars biologiska kön överensstämmer med deras juridiska, sociala och upplevda kön) göra rollen som Dante, i stället för för att låta en transperson kliva fram och göra den.

”Det är inte bara så att ni spelar oss och stjäl våra historier och möjligheter utan ni klappar också er själva på axeln med troféer och utmärkelser för att ha imiterat det vi har upplevt. Det är så vrickat”, skrev ”Transparent”-stjärnan Trace Lysette, som är själv är transperson, på Twitter.

1 av 2 | Foto: Evan Agostini / TT / NTB Scanpix
Scarlett Johansson.

”Förstår kritiken”

Nu har Scarlett Johansson tagit åt sig av kritiken och väljer enligt Out Magazine att hoppa av rollen och säger i ett uttalande till magasinet:

”Jag hade älskat att få ge liv åt Dantes historia, men jag förstår varför många anser att han borde porträtteras av en transperson. Jag är samtidigt tacksam för den här kontroversiella casting-debatten som har belyst problemet med mångfald inom filmindustrin”.

Det är oklart hur Scarlett Johanssons avhopp kommer påverka produktionen av filmen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN