Ben Affleck: ”Gjorde massor av korkade grejer med tjejer”

Berättar om nya filmen och romanserna i stor intervju

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:
1 av 5

HOLLYWOOD

I ”Live by night” har Ben Afflecks rollfigur två stora romanser.

Privat har stjärnan haft många fler.

I en öppenhjärtig intervju med Nöjesbladet i Los Angeles berättar 44-åringen om känslorna för hustrun Jennifer Garner, vad han offrat för sina relationer och hur han använde nya filmen för att utforska kärleken.

På pappret låter kopplingen lite långsökt. Den Lennis Lehanes-baserade ”Live ny night” är trots allt en gangsterfilm som utspelas i Boston och Florida under förbudstiden.

Men det hade inte blivit någon story om inte kriminella Joe Coughlin drivits av passionen.

– Du har rätt, säger Affleck som regisserat och skrivit manus när han tar emot på hotellet Beverly Hilton i Beverly Hills.

– Det var en av grejerna som verkligen lockade mig med berättelsen – de här temana om vad som är äkta kärlek, vad det betyder att ha vuxen kärlek som involverar uppoffringar och osäkerhet.

Coughlin faller för två kvinnor i filmen, spelade av Sienna Miller (”American sniper”) och Zoe Saldana (”Avatar”).

– Jag gillade hur olika de här två kärleksrelationerna var. Ändå känns båda mycket äkta och möjliga.

”Jag har haft många flickvänner”

Med tanke på Afflecks bakgrund – och nu snackar vi bland annat Jennifer Lopez – är det här ett ämne stjärnan har stor erfarenhet av.

– Det är ingen hemlighet att jag har haft några flickvänner i mitt liv, något ni har följt mycket troget i två årtionden. Jag vill passa på att tacka för det (skratt).

– Men den största inspirationen fick jag av det fylliga materialet i boken när jag gjorde manusbearbetningen. Det handlade inte om att jag skulle minnas en viss stund i mitt romantiska liv och visa upp det på vita duken.

På frågan vad han själv gjorde som ung för att imponera på det motsatta könet lägger han generat handflatorna över ansiktet.

– Jag gjorde massor av korkade grejer med tjejer. Ta bara en sån sak som att jag valde college efter min flickvän i high school. Det gjorde att jag hamnade i delstaten Vermont. Där var det minus 40 grader och rena helvetet.

– Dessutom dumpade hon mig.

Han skrattar gott.

– Men egentligen borde jag tacka henne. Det fick mig att dra till Los Angeles och dra igång karriären.

”Håller alla dörrar öppna”

Han rättar till den tajta, röda lammullströjan som avslöjar att han kommit en bra bit på väg i muskeluppbyggnaden inför inspelningen av ”Batman”.

Den filmen känns som en rätt annorlunda spår i jämförelse med den här gangsterhistorien.

– Att jag dras till en viss typ av filmer innebär inte att jag inte skulle ställa upp på en scifi-rulle, en superhjälteroll eller en lågbudgetfilm. Jag försöker hålla alla dörrar öppna och fylla min tid med så mycket intressanta projekt jag kan.

”Live by night” är den fjärde filmen han regisserar. Tidigare har han gjort hyllade ”The town”, ”Argo” och ”Gone baby gone”.

– Jag hade inte kunnat göra den här filmen om jag inte hade gjort de tre tidigare. Jag lärde mig massor av processen och vem jag är som filmmakare.

”Hör hemma här”

Det är ingen liten uppgift att sköta tre av de största sysslorna på en produktion där budgeten uppgår till mer än en halv miljard kronor.

Trots det verkar Affleck ovanligt lugn när lanseringen rullas ut.

– Det är skådespeleri (skratt). Men efter fyra filmer känns det som om jag äntligen hör hemma här.

– Jag känner mig mer självsäker än tidigare. Till stor del har det att göra med att jag jobbar med folk som är riktigt skickliga och som jag kan lita på.

Han är den förste att medge att det kunde ha varit annorlunda.

– Hade jag inte haft ett manus som fungerade hade jag haft panik hela tiden. ”The town” hade massor av improvisationer. I ”Argo” fanns det utrymme att lägga till saker och spela med andra. Den här filmen byggdes upp för att fungera på ett exakt sätt.

Är ingen tuffing

På frågan hur mycket gangster han själv är skakar han på huvudet.

– Inte mycket. Jag är inte alls särskilt tuff. Jag är säker på att jag skulle lägga benen på ryggen om någon drog vapen.

Affleck har kommit långt sedan han som 25-åring stod på Oscarsgalans scen tillsammans med Matt Damon och jublade över att ha vunnit bästa manus för ”Will Hunting”.

Vänskapen killarna emellan håller i sig.

– Matt bor på samma gata som jag. Vi har tur eftersom våra barn leker hela tiden. De sover över hos varandra och har partyn och det känns riktigt coolt att de blivit så bra kompisar.

– När det gäller jobbet driver Matt och jag det egna produktionsbolaget Pearl Street Production. Vi gjorde nyligen ”Manchester by the sea” (där Afflecks bror Casey Affleck spelar huvudrollen). På fritiden hänger vi och kollar på amerikansk fotboll ihop.

Tillsammans – trots otrohet

Trots att Jennifer Garner ansökte om skilsmässa efter att det avslöjats att Affleck haft en relation med familjens barnflicka har duon inte skilt sig.

Och på hotellet den här decembereftermiddagen har Affleck bara gott att säga om sin livspartner sedan mer än tio år tillbaka.

– Jag har haft tur som har haft den centrala relationen i mitt liv med Jennifer. Hon är mamma till mina barn och en extraordinär kvinna.

Även om han inte vill kommentera statusen i relationen låter det ändå som om han förklarar var de står när han kallar henne en förebild.

– Hon är kärleksfull och någon jag fortsätter att beundra och ha en enorm respekt för. Hon kommer alltid att vara det viktigaste för mig.

Publicerad: