Med rätt pennor kan listor vara lysande journalistik

Sylvia Balac listar de tre gulligaste figurerna

Vem som helst kan göra en lista.

Men för en journalistisk relevans krävs rätt penna.

Nöjesjournalistiken svämmar över av listor. Vissa är sämre (”Hetaste hunkarna i tanga 1997”), andra är rent geniala. Något som Stora journalistprisets jury insåg 2008 när de belönade musikjournalisten Fredrik Strage för listan över de 100 största rock­ögonblicken på Youtube.

Nyckeln är trovärdighet. Om Felicia, 15, listar de snyggaste killarna i klass 9B på sin skola har det större trovärdighet än om hon listar 70-talets bästa progglåtar. Om Pekka Lindmark listar bästa hockeymålvakterna i VM just nu har det ett högre allmänintresse än om samme Lindmark listade de snyggaste killarna i klass 9B. 

Rätt person ska hålla i pennan, helt enkelt. Att utse de bästa eller sämsta inom ett område kräver erfarenhet, kunskap, engagemang och mod. För få är så utsatta som listmakare. Hur noggrant man än övervägt allt är det alltid någon som saknar ”sin” låt, film, tv-serie eller scifi-författare på listan.

Nöjesbladets film­redaktör Jens Peterson har sett upp emot 20 000 filmer. Ibland ser han sex stycken på en dag. I dag listar han därför varken snyggaste jeansmodellerna eller trivsammaste krukväxterna – utan 200 filmer som man inte bör missa. Dem hittar du i dagens tidning – och på Nöjesbladets sajt på lördag.

Jag ville också testa att göra en lista. De 100 bästa gitarristerna, kanske? Det föll på att jag kan namnge 20. Max.  Och roligaste replikerna i ”Hot shots” föll på att jag bara minns en (” I’m a virgin. I’m just not very good at it.”)

Så, när jag kokat ner mina samlade erfarenheter och kunskaper blev det här kvar i grytan. Låt mig presentera ”Topp tre gulligaste figurerna som är lika stora i öst som Nalle Puh och Musse Pigg är i väst”:

Tjeburasjka.

1. Tjeburasjka – Sovjetunionens finest vid sidan av superfemman. Tjeburasjka blev Drutten i en svensk version av det som från början var en barnbok från 1966 och sedermera film. OS i Sotji 2014 har figuren som maskot.
 

Totoro.

2. Totoro –  Den mjuka klumpen är en favorit i Japan sedan Miyazakis mästerverk ”Min granne Totoro” kom 1988. Fick ett uppsving i Sverige när filmen visades på bio 2007. Har gjort cameo­roller i ”Toy story 3” och ”South park”.
 

Krtek.

3. Krtek – Den hjälpsamma lilla mullvaden dök upp på film i Tjeckoslovakien 1956 och har varit en stor hit i Östeuropa sedan dess.
 

ANNONS