Maria Sid: Kulla Gulla är ingen sexig hjältinna

Viktor Andersson/TT

Publicerad 2022-02-24

Ekofeminist och klasskämpe eller en provocerande duktig flicka som spricker av präktighet? Maria Sid vill ge Kulla Gulla upprättelse när flickbokshjältinnan gör debut på scenen.

Älskad av en hel generation men också utskrattad – hur har böckerna om Kulla Gulla kunnat väcka så pass diametralt motsatta känslor? Regissören Maria Sid har haft fullt sjå med att försöka förstå flickan med ett aldrig sviktande rättvisepatos, vars godhet kan provocera.

– Jag har tänkt mycket på varför man finner hennes godhet så provocerande. Men det jag har fastnat mest för är klasskampen och Kulla Gullas egen livskamp, den som vi alla måste utkämpa, säger hon.

För Maria Sid har det varit viktigt att ta fasta på hur ohyggligt svårt det måste vara för Kulla Gulla att vara god och rättvis. Publiken får möta en grubblande och rådvill gestalt som kämpar med sina beslut.

En osexig hjältinna

Martha Sandwall-Bergströms böcker om torparetösens klass- och livsresa har etsat sig fast hos tusentals kvinnor som växte upp på 1940-, 50- och 60-talet. Maria Sids mamma hade läst varenda bok men för regissören själv var Kulla Gulla ett stort frågetecken.

– Kulla Gulla är inte sexig eller häftig. Hon är inte den typen av hjälte som vårt moderna samhälle har valt att kalla hjälte. Men på senare år har hon fått upprättelse och lyfts fram som feminist och klasskämpe.

För Maria Sid är Kulla Gulla ett barn som protesterar mot orättvisor, och hennes nära förhållande till naturen, samt det faktum att hon har kallats ekofeminist, får regissören att tänka på Greta Thunberg.

– Det finns de som skattar åt henne också.

Urpremiär – på riktigt

Kulla Gulla har aldrig tidigare dramatiserats för teatern, men nu har Åsa Lindholm kokat ned de tolv böckerna till en helkvällsföreställning genom att göra nedslag i viktiga händelser, samtidigt som publiken också får hela historien serverad. Maria Sid har sedan gett texten liv med hjälp av en särpräglad estetik, koreografi och specialkomponerad musik, med Maja Rung i rollen som Kulla Gulla.

– Det känns skönt att jag inte har behövt förhålla mig till tidigare dramatiseringar. För dem som älskar böckerna hoppas jag att det ska bli ett kärt återseende. Jag hoppas också att man ska lämna salongen och känna sig stärkt – och påmind om vår historia, säger Maria Sid.

Sett till historien är det bara fem minuter sedan som Kulla Gullas värld i början av förra seklet också var vår. Barn auktionerades ut till lägst bjudande och elakt herrskapsfolk trakasserade stackars torpare.

Men vår egen tid har gott om orättvisor den också och det kan vara lätt att tappa modet och förtvivla. Maria Sid vill tro att Kulla Gulla kan vara en hjältinna i tiden – en idealist och optimist som kan ge oss styrka.

– Jag tror att hon är precis vad vi behöver just nu.