Gerard Depardieu försvaras av 56 profiler: ”Lynchning”

Anklagas för övergrepp och våldtäkt

Publicerad 2023-12-27

HOLLYWOOD

15 kvinnor har anklagat Gerard Depardieu för sexövergrepp, våldtäkt och sexuella trakasserier.

Samtidigt som snaran undan för undan dras åt om den franske ikonen får han stöd.

56 skådespelare, regissörer och producenter har skrivit ett öppet brev där de liknar anklagelserna mot honom vid en ”lynchning”.

”När Gerard Depardieu utsätts på det här sättet är det filmkonsten som attackeras. Frankrike står i sån skuld till honom. … Att beröva oss den här omätliga skådespelaren vore en förlust. Döden för konsten. Vår konst”, uppgav 24 kvinnor, bland dem Carla Bruni och Charlotte Rampling, samt 32 män. 

Bara dagar tidigare var landets president, Emmanuel Macron, inne på liknande spår.

”Depardieu gör Frankrike stolt”, hävdade han och ansåg att drevet mot skådespelaren var ett led i en ”era av misstankar mot framstående konstnärer och kulturella personer”.

– Man kan anklaga någon. Det kanske finns offer. Jag respekterar dem och jag vill att de ska kunna försvara sina rättigheter. Men det finns ett antagande av skuld, sa han.

Emmanuel Macron.

Hans uttalande var oväntat rakt och många såg det som ett direkt angrepp på landets kulturminister, Rima Abdul Malak.

Hon hade riktat svidande kritik mot den omstridde stjärnan som förutom sexskandalerna stått på Vladimir Putins sida, flytt franska skatter och skämt ut sig på flygplan.

I ett uttalande kallade hon honom en skam för Frankrike och sa att hon på grund av hans uppträdande vill försöka återkalla Hederslegionen, landets finaste utmärkelse som han tilldelades 1996.

 Rima Abdul Malak.

Uppgav att han deltagit i gruppvåldtäkter

Depardieu har länge varit en omstridd person. Redan i slutet av 1980-talet gav han en intervju där han uppgav att han deltagit i flera gruppvåldtäkter och att de var en naturlig del av hans uppväxt.

– Det var för många för att räkna, sa han när han hade spelat mot Robert De Niro i Bernardo Bertoluccis ”1900”.

– Det var inget fel i det. Tjejerna ville bli våldtagna för att bli en del av gänget.

Då ledde det inte till värre följder än att han missade en väntad Oscar för sin insats i ”Cyrano de Bergerac”.

Sen dess har han varvat andra hyllade insatser på bioduken med skandalöst leverne utanför.

Gerard Depardieu

Utsatte tolk i Nordkorea

Men inget, inte ens de samlade kvinnornas vittnesmål, har skapat lika stort raseri som hans beteende i dokumentären ”La Chute De l'Ogre” (”Trollets fall”).

Materialet spelades in när han 2018 var hedersgäst under ett besök i Nordkorea.

I filmen ses han utsätta en nordkoreansk, kvinnlig tolk för en strid ström av vulgära kommentarer och sexuella anspelningar. Vid ett tillfälle rör han vid hennes stjärt. Vid ett annat säger han, ”Hennes klänning är vidöppen. Man kan nästan se hennes trosor”.

När han ser en våg ställer han sig på den och säger till tolken, ”124 kilo och jag har inte erektion. Med erektion väger jag 126 kilo.”

Tolken ser lidande ut, oförmögen och sannolikt förbjuden att försvara sig mot en statsinbjuden gäst. Tittarna kan se hur hon ryggar tillbaka och skrattar nervöst.

I en annan scen säger Depardieu till Yann Moix, den franske författare och regissören som reser med honom, att kvinnor får sexuell tillfredsställelse av att rida. Senare fortsätter han att fälla snuskiga kommentarer mot en flicka i tioårsåldern.

Gerard Depardieu.

”Han är sån hela tiden”

För Anouk Gringberg, en fransk skådespelerska och tidigare partner till Bertrand Blier, regissören som gjort några av Depardieus mest kända filmer, kommer inte beteendet som någon chock.

– Han är sån hela tiden. Nordkorea var inte första gången han var vulgär, oförskämd eller aggressiv mot kvinnor. Alla som varit på inspelningar har låtsats som om de inget sett, säger hon.

Helen Darras, en av de 13 kvinnorna, var 2007 statist i filmen ”Disco”, när hon var 26.

– Han kom fram till mig, satte händerna på mina höfter och min häck, frågade om jag ville komma till hans loge. Jag svarade nej, men det gjorde ingen skillnad. Han fortsatte att tafsa på mig mellan tagningarna, säger hon.

Ex-skådespelerskan Emanuelle Debever, 60, berättade på Facebook något liknande om sin upplevelse under inspelningen av ”Danton” 1982.

”Han lät sin feta labb glida under mina kjolar, tydligen för att få mig att känna mig bättre.”

Debever såg aldrig dokumentären om Depardieu. En vecka innan programmet sändes dränkte hon sig i floden Seine. 

Anklagas för våldtäkt

Depardieu anklagades första gången för våldtäkt 2018. Skådespelaren Charlotte Arnould uppger att hon led av anorexi och vägde 37 kilo när han bjöd hem henne under förevändningen att få veta hur hon hade det.

Målet är ännu inte avgjort.

I april i fjol publicerade Mediapart en exposé där 13 kvinnor beskrev hans sexuella övertramp på filminspelningar mellan 2004 och 2022. Ytterligare två kvinnor trädde fram i somras.

I augusti gick Depardieu till motattack. I Le Figaro kallade han anklagelserna en ”medielynching” och skrev, ”Jag har aldrig någonsin missbrukat en kvinna”.

Sedan dess har en spansk journalist och författare polisanmält honom i Spanien. Ruth Paza, 51, hävdar att han förgrep sig på henne när hon i oktober 1995 intervjuade honom för magasinet Cinemania.

Carla Bruni är en av de som försvarar Depardieu.

Ska fråntas sin hedersutmärkelse

Även om Frankrike står delat inför Metoo-skandalen har kontroverserna redan fått internationella följder. I Quebec i Kanada ska Depardieu fråntas en hedersutmärkelse och en belgisk stad där han en gång bodde har uppgett att den drar in hans honorärtitel.

På hemmaplan försöker hans närmaste rädda hans image.

Hans dotter Julie och hans exfru Elisabeth kallar i ett öppet brev den franska dokumentären för en ”monsterös manipulation” som försöker framställa honom som ”pedofil”.

De vänder sig helt mot bilden som förmedlas och skriver att Depardieu i hemmet är ”extremt diskret, delikat och till och med pryd”.

Andra vill att fransmännen lyfter blicken och använder Depardieu som ett exempel på en förlegad tid. Kvinnorättsadvokaten Violaine de Filippis tycker det är dags att stjärnan blir deplattformerad. 

– Vill vi ge pengar till den mannen när vi går på bio? Borde vi inte stötta andra artister, säger hon till The Times.

Att döma av Manuel Alduy, chef för fransk tv och internationell samproduktion, kan vändningen redan ha skett.

– Fransk tv har inte mottagit några nya projekt med Depardieu i rollistan de senaste sex månaderna. Vi tror inte att det kommer att ändras eftersom det vore svårt att finansiera en film med honom nu.

Julie Depardieu, bredvid sin pappa Gerard Depardieu, 2004.

Läs mer om Guldbaggens publikpris och de nominerade filmerna här.