Peter Jihde var nära att dö – räddades av sin fru

Publicerad 2017-09-27

Diabetes kan leda till för tidig död.

Peter Jihde har levt med sjukdomen sedan 2012. Han har lärt sig att hantera den – men i somras höll det ändå på att sluta riktigt illa för TV4-profilen.

– Jag blev räddad till livet av min hustru, berättar han.

Peter Jihde, 46, leder Sveriges första diabetesgala på TV3 i höst.

Ett uppdrag som han snarare ser som ett privilegium, än ett jobb.

– Jag vill att folk ska veta vad skillnaden mellan typ 1 och 2 är och jag vill att folk som lever ett liv utan diabetes ska tänka att de vill fortsätta leva just det livet. Många har makten i sina egna händer, att inte bli diabetiker.

Diabetes drabbar inte bara den som får diagnosen. Det innebär även en förändring för människorna i en diabetikers omgivning, menar Peter Jihde. Han blev själv diagnostiserad med typ 1-diabetes 2012 och brottas sedan dess dagligen med sin sjukdom.

– Jag gör ju grovjobbet och försöker ligga på de här blodsockervärdena som du har: Äta rätt, träna rätt, sova rätt och ta rätt antal insulinenheter till maten jag äter. Det är mitt jobb. Och jag lär mig varje dag att bli bättre. Men det där kan gå fel. Om en förkylning dyker upp som jag inte vet om, då kan det bli helt andra värden i kroppen och så går allt åt helvete. Och där får ju familjen rycka in.

”Blev räddad till livet av min hustru”

Han beskriver det som att döden alltid är honom lite flåsandes i nacken. Han håller den på avstånd genom att hålla koll på sin blodsockerkurva.

– Den behöver du aldrig tänka på, för din kropp kan reglera den själv, medan jag måste göra det manuellt och träffa rätt varje dag. Annars dör jag.

I somras var det nära ögat. Hans blodsocker blev alldeles för lågt och den där flåsande dödskäften kom närmare än någonsin.

– Jag blev räddad till livet av min hustru, med både våld och med mjölk och honung och allt möjligt. Det där är ju en vanlig händelse för en diabetiker. Livet kan ju ta slut, varje kväll, om blodsockret blir för lågt.

Det gick bra. Men lyckas inte en diabetiker höja blodsockret i tid kan hen bli medvetslös och måste genast komma till sjukhus.

Lever du i rädsla?

– Nej, inte nu. Det är olika faser. Det handlar mycket om acceptans, som med alla sjukdomar, och nu har jag accepterat och tänker inte på det längre. Men jag lägger mig ibland med ett lite för lågt blodsocker, eller farligt nära för lågt, men tänker inte på att det kanske är sista kvällen man lägger sig. Det är som det är. På de premisserna lever jag.

Din familj då?

– De tänker inte heller på det. Det goda med sjukdomen är att vården har förbättrat tekniken, så det finns hjälpmedel att följa den här blodsockerkurvan med. Det underlättar livet.

Han lägger till:

– Men de kan heller aldrig riktigt slappna av, säger han och syftar på familjen.

– Det kan gå en vecka eller månad att det inte märks på ytan, men det finns alltid bubblandes där under. Man kan aldrig slappna av och det kan bli lite jobbigt.

LÄS OCKSÅ: Peter Jihde om sin obotliga sjukdom: ”Inget jag bett om”

Följ ämnen i artikeln