Margit, 27, på väg till spelningen när scenen brakade ihop

En person dog och 40 skadades när en scen brakade ihop under Medusafestivalen i Spanien på lördagsmorgonen.

Svenska Margit, 27, var på väg till spelningen när ett stort moln av grus kom farande mot henne.

– Det är jättehemskt, tack och lov var jag på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Margit Arctaedius, 27, var på en spelning vid huvudscenen bara timmar innan olyckan på Medusafestivalen i Spanien inträffade.

Vid 04-tiden på lördagsmorgonen gick Margit och vännen Kristian genom festivalområdet för att ta sig till samma scen där technomusik spelades.

– Plötsligt kom det helt sjukt varma vindar och massor av grus föll ner över oss. Vi fattade ingenting, det kändes som att vi befann oss i en bastu, berättar Margit.

Det är jättehemskt, tack och lov var jag på rätt plats vid rätt tidpunkt. säger Margit.
Det är jättehemskt, tack och lov var jag på rätt plats vid rätt tidpunkt. säger Margit.

Polisen: Berodde på vindarna

Anledningen till att scenen kollapsade var på grund av just kraftiga vindar, enligt den lokala polisen.

En person har dött och minst 40 personer skadades i kollapsen. Runt 50 000 personer befann sig på festivalområdet när olyckan inträffade, rapporterar El País.

– Det var extremt mycket folk och alla stod väldigt tätt inpå varandra. Vi märkte ju att folk började röra sig bort från scenen. Men ingen kunde springa, det var för mycket folk där för att någon skulle kunna göra det, berättar Margit.

Anledningen till att scenen kollapsade var på grund av kraftiga vindar, enligt den lokala polisen.
Anledningen till att scenen kollapsade var på grund av kraftiga vindar, enligt den lokala polisen.

”Blev helt tyst”

Hon såg tre ambulanser och en person som låg på en bår efter händelsen. Själva kollapsen såg hon inte med egna ögon, däremot förstod hon att det var något allvarligt som hade hänt.

– Musiken stängdes plötsligt av och det blev helt tyst. När jag såg ambulansen tänkte jag att det var någon som hade druckit för mycket eller tagit nån annan substans, men så var det inte.

– Allt är bara jättehemsk. Tack och lov var vi på rätt plats vid rätt tidpunkt. Stämningen har varit väldigt tryckt och sorglig här under hela dagen.

Festivalen ägde rum i Cullera utanför Valencia i Spanien.
Festivalen ägde rum i Cullera utanför Valencia i Spanien.

Kaos bröt ut vid campingen

Efter att scenen kollapsade började festivaldeltagarna röra sig mot campingen, varpå kaos ska ha brutit ut.

– Det var total anarki. Det måste varit tusentals personer som försökte ta sig till campingen och det fanns bara ett fåtal vakter där. Det slutade med att alla tryckte sönder stängslet för att ta sig in.

Senare meddelade arrangören att resten av festivalen ställdes in. De som bodde i anslutning till festivalen kommer att förflyttas till en annan camping där de får bo fram till på måndag.

– Under ett par timmar visste vi inte om vi skulle få någon hjälp. Vi började kolla runt om vi kunde samåka med någon för att försöka ta oss härifrån, men nu har det löst sig som tur är.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN