Kent slog rekord – med känslosamma avskedet

Jocke Bergs rörda hyllning: ”Nu är vi här”

1990–2016. Och rekord.

Kents avskedskonserter knep publikens hjärtan – och publikrekordet på Tele2 Arena: 114 400 personer såg de tre sista spelningarna.

– Allt vi gör på scenen i kväll gör vi för sista gången, sa frontmannen Jocke Berg från scenen.

De började 1990.

Eller 1993, beroende på hur man räknar. Debutskivan kom 1995. Men det sista andetaget från Kent kom i kväll.

Till tårar. Och öronbedövande jubel.

Och 38 300 personer som samlats i Tele2 arena i Stockholm för att ta farväl av Eskilstunasönerna under bandets sista konsert någonsin.

– Vi har vetat om det här ganska länge inom bandet. Det var ungefär för 2,5 år sen vi tog beslutet. För oss har det alltid funnits där som en möjlighet, sa Jocke Berg, 46, från scenen.

”Tillsammans med er”

Totalt sett har de tre avslutningskonserterna haft en publik på 114 400 personer, vilket är rekord för Tele2 Arena.

Under lördagskvällen luftade Jocke Berg sina tankar kring avskedet.

– Inför varje skiva vi gjort har vi pratat om det, skämtat om det. Men nu är vi här. Och allt vi gör på den här scenen i kväll gör vi för sista gången. Tillsammans med er. När något gammalt tar slut, så kommer något nytt och tar över.

Hyllade bandkamraterna

Senare under kvällen hyllade en märkbart berörd Jocke Berg sina bandkollegor.

– Det finns så många människor man borde tacka. Det är inte säkert att jag kommer klara att hålla den typen av anförande i dag. Men: Sami (Sirviö, 46), Markus (Mustonen, 43), Martin (Sköld, 46)”, sa han och höjde sina armar i ett tack till publikens öronbedövande jubel.

En äldre man svimmade av

Kvällen avslutades med ”Den sista sången” från senaste skivan ”Då som nu för alltid”. Ett starkt vitt ljus. Och det mullrande jublet.

En äldre man ska enligt arrangören ha svimmat av och körts till sjukhus vid konserten. Hans tillstånd var inte känt en timma efter konsertens slut.

– Han var vid medvetande när han kördes i väg. I övrigt var det bara några överlyftningar av tjejer som var lite ledsna, säger arrangörens säkerhetsansvarige Thomas Knigge.

Utanför arenan samlades fans vid den minnesplats som byggts upp av ett stort vitt kors och en vägg av 3 000 digitala ljus att tända via sms. 2 647 ljus tändes totalt.

Livechatten från konserten hittar du här.

Innan konserten hade runt 1 400 digitala sorgeljus tänts via sms till Kents ära.
Innan konserten hade runt 1 400 digitala sorgeljus tänts via sms till Kents ära.
Publisert:

LÄS VIDARE