Ministern: Två knäckfrågor för svensk film

Alice Nordevik/TT

Mats Almegård/TT

Publicerad 2024-01-26

Regeringen tillsätter en filmpolitisk utredning som ska ”vrida och vända på alla frågor”, meddelar kulturminister Parisa Liljestrand (M).

– Svensk film går just nu igenom både en guldålder och en tuff vinter, säger hon på filmfestivalen i Göteborg.

Svensk film står inför flera utmaningar, konstaterar kulturminister Parisa Liljestrand (M).

– Vi har ett system i dag som byggdes under en tid som såg ut på ett helt annat sätt. Ett tekniksprång har skett under väldig hast det senaste decenniet, säger hon till TT efter en pressträff på Göteborgs filmfestival.

Dessutom har publikens beteendemönster ändrats. Svenska biografer kämpar för att locka publik till sina salonger, medan konkurrensen från globala streamingföretag som Netflix och HBO hårdnar.

– Det här är knäckfrågorna som en filmpolitik behöver klara av att hantera, så att vi kan bygga svensk film stark för framtiden, säger Liljestrand.

Brett uppdrag

Regeringen tillsätter därför en filmpolitisk utredning som ska se över branschens alla utmaningar. Uppdraget är ”mycket brett”, konstaterar kulturministern.

– Tanken är att utredningen ska få alla möjligheter att kunna vrida och vända på alla frågor som kan påverka branschen och filmkulturen, säger Parisa Liljestrand.

Socialdemokraterna föreslog på fredagsmorgonen en sänkt biomoms som en lösning på problemet med de sviktande besökssiffrorna. Biomomsen höjdes från 6 till 25 procent för att finansiera det nya filmavtalet som trädde i kraft 2017 då staten tog över en stor del av stödet till svensk film från branschen.

Klar nästa år

Men Parisa Liljestrand hänvisar frågan till utredningen.

– Jag tycker att det är intressant att S nu ser att deras egen politik som de införde 2017 nu inte fungerar. Jag tror att man behöver se att svensk film har utmaningar i dag, och den här utredningen handlar om att personer med kompetens från branschen får titta på de här frågorna, säger hon.

Särskild utredare blir Eva Bergquist, kulturdirektör i region Stockholm.

Utredningen ska bland annat lämna förslag om hur de nationella filmpolitiska målen samt de statliga filmstöden ska utformas. Dessutom ska den se över hur det svenska filmarvet bättre kan bevaras för framtiden, bland annat genom digitalisering.

– Den ska också beskriva och analysera hur dagens filmpolitik är utformad i andra relevanta länder och vilka lärdomar vi kan dra av det.

Resultatet ska presenteras i slutet av februari 2025.

Följ ämnen i artikeln