AI lurade medier till att sprida falsk nyhet – Aftonbladet gick i fällan

Saint Von Colucci har troligtvis inte dött efter skönhetsoperationer

Publicerad 2023-05-05

En skådespelare dog efter tolv skönhetsoperationer – eller?

Nu tyder mycket på att nyheten troligtvis var en AI-bluff, vars fälla Aftonbladet gick rakt in i.

– Vi måste vara extra varsamma i det här medieklimatet, där det blivit enklare att manipulera bilder och videos, säger Martin Schori, stf ansvarig utgivare på Aftonbladet.

Förra veckan började flera internationella medier rapportera om ett mycket unikt dödsfall.

Det handlade om en 22-årig kanadensisk skådespelare som ska ha hetat Saint Von Colucci. Han påstods ha genomgått tolv stycken skönhetsoperationer för över 2,2 miljoner kronor.

Skådespelarens vision var nämligen att efterlikna BTS-medlemmen Jimin inför en medverkan i en koreansk dramaserie – men uppgavs ha dött under en käkbensoperation.

”Saint Von Colucci”.

Aftonbladet gick i fällan

Först att rapportera om dödsfallet var Daily Mail som utifrån ett pressmeddelande hade citat från Saint Von Coluccis publicist Eric Blake. Därefter hakade flera stora nyhetssajter på, däribland Aftonbladet som utifrån Daily Mails källor skrev om nyheten.

Men några dagar senare valde Daily Mail att avpublicera sin artikeln, utan någon förklaring. Istället började det spekuleras i ifall nyheten verkligen var på riktigt, eller inte.

I väntan på mer information valde även Aftonbladet att avpublicera artikeln om skådespelarens död.

– Vi såg att det hade väckts frågor kring artikeln och att den källa vi använt hade avpublicerat. Då valde vi att också avpublicera tills vi fått klarhet i vad som var sant och inte. Självklart ska det vi publicerar vara korrekt och den här gången verkar vi ha hamnat snett. Det kan vi bara beklaga, säger Martin Schori, stf ansvarig utgivare på Aftonbladet.

AI.

Första fallet av AI-bluff i medier

Nu pekar allt på att nyheten varit en buff och att det här troligtvis är det första kända fallet där AI använts för att lura medier till att sprida falska nyheter, skriver Al Jazeera.

När tidningen försökte nå källan som Daily Mail skrivit utifrån, fick de först inget svar och sedan ett sms med texten: ”Vad fan vill du”.

Pressmeddelandet som användes som källa ska ha varit skrivet på dålig engelska och refererat till ett sjukhus i Seoul, Sydkorea, som inte finns.

Det fanns även länkar som skulle gå till skådespelarens Instagram – men dessa gick inte att öppna.

”Saint Von Colucci”.

Tydliga tecken på AI

Det är inte ens säkert att den påstådda döda skådespelaren finns på riktigt. Enligt Al Jazeera ser hans händer suddiga ut på bilderna, vilket de menar är ett vanligt tecken på att en AI tagit fram bilden.

Även Variety menar att det kan vara en AI som ligger bakom bilderna. De har använt sig av en AI-detektor för att analysera bilderna och den visar att de med 75 procents säkerhet är AI-genererat.

Så jobbar Aftonbladet med AI

När det kom fram att även Aftonbladet gått i AI-bluffens fälla väckte det nya tankar hos oss som redaktion. Så här ser stf ansvarig utgivare på Aftonbladet, Martin Schori, på händelsen.

– Vi har strikta rutiner kring faktakoll och källkritik och strävar efter att ha förstahandskällor, som att själva prata med personer vi rapporterar om. Men en del av vår bevakning består också av nyheter som vi rewritear från andra internationella, etablerade medier. Det här var ett sådant fall. Vi – och branschen som helhet – måste vara extra varsamma i det här medieklimatet, där det blivit enklare att manipulera bilder och videos. Vi får bättra oss, helt enkelt.