Scarlett Johansson

”Black Widow”-stjärnan Scarlett Johansson stämmer Disney

Advokatens stenhårda ord

Av: 

Stina Dahlgren

TT

NÖJE

Scarlett Johansson stämmer Disney.

Skådespelerskan menar att hon förlorat en stor summa pengar på grund av att filmbolaget brutit mot kontraktet.

– Detta kommer säkert inte vara sista gången där en Hollywood-talang står upp mot Disney, säger stjärnans advokat John Berlinski till CNBC.

Flera amerikanska medier rapporterar nu att Scarlett Johansson, 36, stämmer Disney. Enligt bland annat The Wall Street Journal ska det hela handla om ett kontraktsbrott.

Skådespelerskan, som spelar huvudrollen i Marvelfilmen ”Black Widow”, menar att Disney inte höll sig till avtalet när de släppte filmen på biografer och streamingtjänsten Disney plus samma dag.

”Disney överträdde avsiktligt Marvels del av avtalet, utan motivering, och förhindrade Johansson från att fullt ut ta del av den nytta hon hade kunnat få av affären.” ska det stå i stämningsansökan enligt Variety.

Scarlett Johansson.

Scarlett Johanssons lön

Scarlett Johanssons lön ska till en stor del vara baserad på ”Black Widows” biljettförsäljning. Stjärnan menar därför att hon förlorar pengar på att filmen släpptes på Disney plus samma dag.

– Det är ingen hemlighet att Disney släpper filmer som ”Black Widow” direkt på Disney plus för att öka antalet prenumeranter och därmed också öka företagets aktiekurs, säger John Berlinski, advokat på Kasowitz Benson Torres som representerar Johansson, till CNBC.

”Black Widow” sköts upp

Premiären av ”Black Widow” sköts upp tre gånger under coronapandemin, men blev till slut av den 9:e juli. Berlinski menar att filmbolaget har använt sig av pandemin som en ursäkt till att släppa filmen på sin streamingtjänst samtidigt som den går upp på biograferna.

– Men att ignorera kontrakten som skådespelarna har, som ändå är ansvariga för filmens framgång, bara för att främja en kortsiktig strategi bryter mot deras rättigheter och vi ser fram emot att få bevisa det i domstolen, säger John Berlinski och fortsätter:

– Detta kommer säkert inte vara sista gången en Hollywood-talang står upp mot Disney och gör det klart att oavsett om företaget låtsas som något annat så har de en laglig skyldighet att följa kontrakten.

Disney har svarat och sagt att stämningen saknar grund och är ”särskilt sorglig och bedrövande eftersom man ignorerar de fruktansvärda och långvariga globala effekterna av covid-19-pandemin”.

Disney offentliggjorde även Johanssons lön för filmen, som låg på 20 miljoner dollar (drygt 171 miljoner svenska kronor).

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!


Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Scarlett Johansson

LÄS VIDARE

Barnskådespelarna som blev stjärnor – så gick det sen

ÄMNEN I ARTIKELN

Scarlett Johansson

Disney+

Walt Disney Company

Marvel