Gladys del Pilar: Jag lagade mat för att döva ensamheten

Artisten är aktuell i ”Sveriges mästerkock VIP”

Publicerad 2023-05-06

Hon flyttade till Stockholm som ung och kände sig väldigt ensam.

För ”Sveriges mästerkock VIP”-aktuella artisten Gladys del Pilar blev matlagningen en trygghet.

– Jag köpt råvaror och kokböcker och lagade mat för att döva ensamheten.

Du är med i ”Sveriges mästerkock VIP”, hur var det?

– Det var bland det mest stressiga, men också bland det mest roliga som jag har gjort. Men det gällde att andas och inte bli övertaggad.

Vi vet ju att du verkligen inte är någon sopa i köket. Du måste väl ha sopat banan med alla de andra?

– Haha! Det kan ni ju fundera på... Men nej, jag anser mig inte vara en sopa i köket. Men man måste kunna hantera stress, något alla blir varse om som är med i tävlingen. Man måste också göra bra prioriteringar och hinna med allt på en timme.

Gladys del Pilar.

Kom nära Simon Sköld och Lasseman

Var det någon i gänget du kom nära?

– Ja, jag tycker att Simon Sköld och även Lasseman är otroligt härliga. Men jag tycker jag kom nära Ann Wilson också. Sedan blir det så att allt eftersom folk åker ut så kommer de som är kvar närmare varandra.

2016 vann du också ”Hela kändis-Sverige bakar”. Hur var det i jämförelse med det här?

– Det här var mycket stressigare även om bakning är mer precision. Där kan ju för lite eller för mycket av något göra att allt faller eller blir bränt. Det är så otroligt exakt.

Var ensam – lagade mat

Hur väcktes intresset för mat?

– Min kära mor hade ett väldigt stort matintresse. Hon ville laga mat som jag och min syster kände igen när vi adopterades från Ecuador. Det var ju kryddigare mat och mer smak. Jag och min syster är mer eller mindre uppväxta på förrätt, varmrätt och efterrätt. När jag sedan flyttade till Stockholm och kände mig väldigt ensam köpte jag faktiskt råvaror och kokböcker och lagade mat för att döva ensamheten.

Vad har du för paradrätt?

– När det kommer till kött är det lammracks och när det kommer till fisk är det lax och tonfisk. Tonfisken är lite mer bastant och den kan man nästan hantera som en köttbit. Laxen föredrar jag mer åt det råa hållet. Jag brukar bland annat göra en ceviche.

Gladys del Pilar.

Startade matkanal på Youtube

Du startade också en matkanal under pandemin?

– Precis. Jag köpte massa kameror, lampor, råvaror och knivar. Men jag skulle behöva en samarbetspartner. Jag upptäckte att det tog enormt mycket tid att göra allt själv. Respekt till alla influencers!

För några år sedan diagnostiserades du med diabetes typ 2. Hur fungerar det i vardagen?

– Jag gör medvetna val av mat. Men självklart så unnar jag mig då och då. Men det får inte bli så mycket socker och bröd. Vissa frukter ska man också utvika om man har diabetes typ 2.

Gladys del Pilar.

Har gått ner 5–6 kilo

Vi har noterat att du och din man Christer ser otroligt fräscha ut, ni måste hålla igång rejält?

– Christer har faktiskt gått ner 20 kilo och jag har gått ner fem eller sex kilo. Det har varit ett medvetet kostintag och träning som också är kanon. För mig tog det en eller två månader att gå ner och för Christer kanske det tog ett halvår.

– Min mage började också säga ifrån när jag åt gluten. Jag har upptäckt att pizza eller för mycket fet mat inte är bra för min del. Just det hjälpte mig också att börja göra medvetna val. Man kan ju göra så goda matiga sallader och havets läckerheter räcker gott för mig samt en köttbit då och då.

Årets deltagare i ”Sveriges mästerkock VIP”.