Idol 2021

PRESENTERAS AV

Bekräftat: TV4 gör om ”Idol”-röstningen efter kritiken

Återgår till gamla systemet: ”Varit tanken hela tiden”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

TV4 har sågats av tittare och krönikörer för det nya röstningssystemet i ”Idol”.

Nu tar kanalen tillbaka det gamla systemet – men säger att det inte beror på kritiken.

”Nu när tävlingen drar ihop sig går röstningen in i slutfasen med kvartsfinal, semifinal och final vilket varit tanken hela tiden”, skriver exekutiva producenten Malin Knave i ett sms.

TV4 ändrar tillbaka röstningen i ”Idol” igen.

Från den här veckans fredagsfinal kommer röstningen se ut som den gjort tidigare år, med en telefonröstning som pågår under sändningen och den som åker ut är den som fått lägst antal röster under kvällen, det bekräftar ”Idols” exekutiva producent Malin Knave.

”I fredags gick vi in i slutfasen av ’Idol’-äventyret med kvartsfinal, semifinal och final kvar. Detta betydde att alla idolerna fick sjunga i fredags och två idoler fick lämna tävlingen. Den veckolånga röstningsperioden avslutades och till nästa veckas kärlekstema sjunger alla idolerna och tittarna kommer kunna rösta endast på fredagskvällen under livesändningen”, skriver hon i ett sms.

”Idol”-juryn.

Sågades av tittarna

TV4 lanserade det nya röstningssystemet med buller och fanfarer inför årets första fredagsfinal. Genom att förlänga röstningsperioden skulle ”Idol” bli mer relevant för de tittare som följer programmet via play-tjänsten. I stället för att tittarna skulle följa ”Idol”-deltagarnas framträdanden och rösta om vilka som var bäst i sändningen skulle tittarna i stället rösta hela veckan. Nästföljande vecka avslutades så röstningen i början av programmet och sen fick deltagarna en efter en veta om de skulle få sjunga eller inte, tills den med lägst antal röster återstod och slogs ut, utan att få framföra den låt artisten repat in.

– Det vi brukar få är fem minuters spänning i slutet. Nu får vi det hela vägen. Det blir en mer dramatisk och spännande show och spänning i hela programmet, sa Pär Lernström när omgörningen presenterades.

Men tittarna har rasat mot omgörningen, som av många beskrivits som orättvis och obegriplig. I Aftonbladets ”Idol”-chatt har tittare varje vecka kritiserat det nya systemet och krävt att TV4 skulle återgå till den gamla röstningen.

Även experter har kritiserat upplägget. Aftonbladets krönikör Natasha Azarmi skrev bland annat att ”Idol’-produktionen har helt enkelt skjutit sig själva i foten” och:

”Upplägget, som innebär att tittarna får hela sju dagar på sig att rösta och idolerna går vidare till nästa veckas fredagsfinal innan de ens hunnit sjunga, är lika obegripligt som det låter.”

Pär Lernström.

TV4: ”Tar in synpunkter”

Men enligt Malin Knave är det inte kritiken från tittare och experter som gör att TV4 nu återgår till det gamla röstningssystemet:

”Idol’ vill anpassa sig till tittarnas engagemang som vi ser består under hela veckan och inte bara under fredagarna och därför har röstningen hittills varit öppen hela veckan för att till exempel även göra det enklare för barnfamiljer att titta och rösta när de vill”, skriver hon och fortsätter:

”Men nu när tävlingen drar ihop sig går röstningen in i slutfasen med kvartsfinal, semifinal och final vilket varit tanken hela tiden”.

När Aftonbladet frågar om de åter kommer använda det utskällda systemet med veckoröstning i inledningen av nästa säsong svarar Malin Knave:

”Gällande nästa år får vi återkomma om, men självklart tar vi in synpunkter som nått oss när vi utvärderar säsongen”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Zlatans nya bok "Adrenalina" – förbeställ här!

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

55 minuter av tv-död – så lyckades TV4 ta livet av ”Idol”

ÄMNEN I ARTIKELN

Idol 2021

Idol

TV4

Pär Lernström