Albin Lee Meldau

”Så mycket bättre”-stjärnan: ”Har rökt hasch sen jag var 15”

Albin Lee Meldau talar ut om missbruket: Bröt ihop efter Så mycket bättre

Av: 

Cornelis Rikken

NÖJE

Albin Lee Meldau blev svenska folkets storfavorit över en natt.

Nu öppnar ”Så mycket bättre”-stjärnan upp om sitt missbruk i tidningen DI Weekend.

– Jag har varit narkoman sedan jag var 15 år, säger han till tidningen.

Albin Lee Meldau, 30, gjorde succé i senaste säsongen av ”Så mycket bättre”.

För tv-tittarna var han ”den okända” och även efter framgångarna har han varit återhållssam med att ge intervjuer.

Nu öppnar stjärnan upp om sina missbruksproblem i tidningen DI Weekend.

– Jag har varit narkoman sedan jag var 15 år. Jag kommer från en ganska blöt, och om jag får säga det själv, pundig miljö. Vi växte upp i Göteborg bland de proggare som sjöng om barn av vår tid. Vi är de barnens barn. Jag började dricka när jag var 12 år. Från att jag var 15 har jag rökt hasch varje dag, fram till att jag slutade för två månader sedan, säger han till tidningen.

Ställde in spelningar

Sedan medverkan i ”Så mycket bättre” har intresset för stjärnan fullkomligt exploderat. Bland annat var hans namn bland de mest googlade under 2018.

Även trycket inför hans spelningar har varit stort, men i december valde han plötsligt att ställa in ”på grund av sjukdom”.

Anledningen var att han lagt in sig själv på behandlingshem, berättar han nu för DI Weekend.

Han säger att pressen som kom i samband med det nyfunna kändisskapet blev för stor och att han bröt ihop så fort inspelningen av ”Så mycket bättre” var över.

– Egentligen har jag brutit ihop långsamt under många år. Jag har nu fått lära mig att om man rökt så mycket som jag har gjort så stannar man av mentalt. Jag var helt utbränd, allt snurrade. Jag har jobbat dygnet runt i flera år. När jag skulle vila, då vilade jag inte, säger han till tidningen.

”Hade ingen aning om att det gått så långt”

Albin Lee Meldau uppfattades som en nykomling av tv-tittarna, men faktum är att han har haft en framgångsrik karriär utomlands i många år.

Albin Lee Meldau.

Precis innan inspelningen av ”Så mycket bättre” hade han kommit hem från en lång USA-turné, något som också ska ha trappat upp missbruket (”jag var dyngrak hela turnén”, säger han i intervjun).

Förutom att tampas med sitt missbruk var stjärnan utmattad av att ha turnérat och menar att det i efterhand var jobbigt att behöva se sin medverkan i programmet.

Det var när han pratade med musikerkollegan Louise Hoffsten, 53, som lider av MS som det gick upp för honom hur tydligt hans dåliga mående faktiskt märks av i programmet.

– Louise Hoffsten, som nu blivit en nära vän, sa efteråt att det var plågsamt att se sig själv, att inse hur långt hennes sjukdom hade gått. Utan att på något sätt jämföra min sjukdom med Louises så kände jag samma sak. Jag hade ingen aning om att det hade gått så långt.

I intervjun passar han även på att rikta kritik mot drogromantiseringen han ser i samhället och menar att användandet kryper allt lägre ner i åldrarna.

– Det finns i dag droger i alla samhällsklasser, ingen är förskonad. Det kommer få stora konsekvenser för samhället i stort.

I februari och mars ger sig Albin Lee Meldau ut på turné i Sverige. Samtliga 11 spelningar är slutsålda sedan i höstas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Julklappstips! Zlatans nya bok "Adrenalina" släpps snart – förbeställ här!

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Ett år efter ”Gift vid första ögonkastet”: Så gick det sen

ÄMNEN I ARTIKELN

Albin Lee Meldau

Så mycket bättre

Missbruk

Louise Hoffsten