Kallsvettigt när pengarna är slut

Fredrik Virtanen om ”The big short”

HOPPAS PÅ KRASCH Christian Bale spelar en fondförvaltare i ”The big short” som spekulerar i att bostadsmarknaden ska gå under. Frågan är när det händer i verkligheten, skriver Fredrik Virtanen.

Förr eller senare kommer civilisationen att gå under.

Men tar det 1 000 år? 3 000? Eller bara 50?

Enligt rysaren ”The big short” kan det bli i morgon.

Steve Carrell i ”The big short”.

Rolig, stjärnspäckad, tragisk och lärorik.

Okej, den vann inte en Oscar för bästa film, ”Spotlight” var bredare och enklare, men alla måste se ”The big short” som just kommit som hyrfilm.

Katastroffilm blir inte ruggigare än såhär.

Det är inte klimatförändringar, inte heller jordbävningar, eld, utomjordingar eller översvämningar som det brukar. Här är det pengar.

”The big short” bygger på verkliga händelser, skildrade av finansjournalisten Michael Lewis, som ledde fram till investmentbanken Lehman Brothers otänkbara konkurs hösten 2008. Världsekonomin tvärbromsade och särskilt i USA fick många lämna jobb och hem.

I ”The big short” förutser några få handlare, i synnerhet Christian Bales ljuvligt excentriska fondförvaltare, att den stensäkra bostadsmarknaden kommer att krascha på grund av lättvindligt utbetalda lån.

De satsar stora pengar på nedgången, en ”short”, blankning på svenska. På börsen går det nämligen att tjäna (och förlora) pengar på allting genom en uppsjö av komplicerade affärspapper.

Christian Bale och de andra får rätt men så enkelt är det inte. Kreditbetyg kan köpas och jättarna trixar, nedgången kommer inte som den borde. Det finansiella systemet är korrupt, styrt av börsnoterade investment- och storbanker som är för stora att få gå under (”Too big to fail” är en annan läskig film i genren) för då kollapsar hela systemet. Bankerna vet om det och kan lugnt lita på att staten – skattebetalarna – hjälper dem när girigheten spårat ur.

Vad börsnissarna på Wall Street exakt pysslar förklarar regissören Adam McKay med finurliga och ovanliga filmtrick. Ryan Gosling får prata rätt in i kameran. Steve Carrell gapar koleriskt om hur ruttna alla är. Kändiskocken Anthony Bourdain dyker upp och berättar hur ett visst värdepapper är som gammal fisk som blir ny i en gryta. Popstjärnan Selena Gomez sitter vid ett black jack-bord och förklarar hur en syntetisk CDO fungerar som ett sjukt pyramidspel.

Det är makalöst underhållande och läskigt – klart trovärdigare än både ”Independence day” och ”2012”.

För detta pågår igen. Trots omfattande ekonomisk brottslighet straffades knappt någon och det har knappt införts några nya lagar eller regler som håller ordning på den globala finansmarknaden. Detta ytterst komplicerade kluster av girighet och avancerade finansiella instrument är i spinn igen som om krashen 2008 aldrig hände.

Riktigt kallsvettigt är att 2008 bara var nära ögat. Nästa gång kan bankomaterna stå tomma och betalkorten sluta fungera.

Frågan är inte om det kommer att hända.

Frågan är när och hur allvarligt det blir. Alla vet om det. Ingen bryr sig.

Fråga Fredrik

Va? Varför var inte du på Ullevi och såg Håkan? /Lina

Svar: Kunde inte! Väldigt irriterande. Väldigt irriterande. Väldigt irri...

Veckans ...

BABE. Kungen. Nationaldag och jag måste säga att kungafamiljen alltmer levererar underhållning som gör dem värda apanaget. Vad skulle medierna rapportera om ifall det inte ständigt kom nya barnbarn och lustiga utspel om ”referendum” kring demokratiskt fattade beslut från Silvia?

SNAPCHAT-KLIPP. Rihanna ramlar ur sin konstiga poolanka – men räddar vinglaset. Föredömligt. Hon är bäst på allt.

SORG. Freddie Wadling, 64. ”Det känns som att den här katten har nio liv och han svänger som en stillsam tiger”, skrev jag om albumet ”Efter regnet” i mars. Tyvärr tog mästerkattens liv till sist slut, i torsdags, bara veckor innan inspelningen av årets ”Så mycket bättre”- säsong. Fler hade behövt få lära känna en av de finaste sångare landet haft. Döden kommer alltid olägligt. Vila i frid, vänlige man.

FINANSFILMER. ”Money monster” på bio just nu, suveräna serien ”Billions” på HBO Nordic, Scorseses ”Wolf of Wall street”, ”Margin call”, Too big to fail”, ”Demolition”... filmer om urspårad kapitalism är heta. Läs även skräckreportaget ”Simma med hajar” av Joris Luyendijk.

MURVLAR. ”Korrespondenterna”, SVT. Utrikesjournalistik i världsklass, varje vecka. Otroligt imponerande. Sluta aldrig.

Följ ämnen i artikeln