Nöje

Han var bäst i år enligt kritikerna

Av: 

TT

NÖJE

Christian Kjellvanders "About love and loving again" är årets bästa svenska album, enligt TT:s traditionsenliga sammanställning av svenska kritikers årsbästalistor.

– Vem är jag att ifrågasätta de sakkunniga?, säger Christian Kjellvander om resultatet.

För 20:e året i rad har TT Nyhetsbyrån tagit fram en albumtopplista för det gångna året baserad på listor från musikkritiker på Sveriges dagstidningar och musiksajter. Och enligt recensenterna var det Christian Kjellvanders album årets bästa från Sverige.

– Det är blandade känslor, men mest känns det här som en solstråle i december 2020, säger Christian Kjellvander.

TT: Vad betyder recensioner för dig?

– Jag brukar tänka att jag inte har så mycket bekräftelsebehov, men så insåg jag att man går miste om något nu när man inte får spela ute. Det inte som att jag liksom måste vältra mig i applåder, men att få känna att man når ut till andra människor är något som jag verkligen saknar.

Gick igenom skilsmässa

"About love and loving again" spelades in i våras – live i en källare tillsammans med trummisen Per Nordmark och keyboardisten Pelle Andersson. Låtarna är långa och vindlande. Texterna berör en skilsmässa som han har gått igenom, och hur han hittade kärleken på nytt tillsammans artistkollegan Frida Hyvönen. Enligt många är skivan hans mest personliga hittills. Och att han varit med om något som har varit både vackert och djupt påfrestande samtidigt hörs, enligt kritikerna.

– Det är kul att få höra. Jag vill påstå att jag har det också. Som berättare försöker man ju att förmedla ett mänskligt perspektiv, en vision eller en blick på ens verklighet. Att man försöker hitta vad essensen i allt detta är. Det är väldigt kul om man lyckas med det, säger Christian Kjellvander.

Två album i år

I år har Christian Kjellvander släppt två album. Dels det på egen hand, dels ett tillsammans med jazzprojektet Tonbruket, som även det fick fina recensioner.

– Det har varit ett år för inre resande. Det känns kul att göra musik nu. Dels har mina barn blivit äldre så att jag kan jobba mer och vara mer aktiv. Dels har jag slutat med att försöka vara en renässansperson och jag koncentrerar mig på text och musik.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa vårens trendigaste kläder hos Gina Tricot - handla här.

Gina Tricot

Publisert: