Linda Bengtzing hittade en knöl i bröstet: ”Jag var helt trasig”

Massiv respons efter Instagram-inlägget

Hon var på semester i somras när läkarna hörde av sig och hade hittat en knöl i bröstet – som behövde undersökas akut.

Nu berättar Linda Bengtzing om skräcken och dödsångesten.

– Jag var helt övertygad om att det skulle gå åt helvete, säger hon till Aftonbladet.

Det var i helgen som artisten Linda Bengtzing, 48, i ett känslosamt inlägg på Instagram skrev att läkarna hade upptäckt en knöl i hennes bröst och om de skräckfyllda veckorna som följde innan det visade sig att det var ofarligt.

”Efter min ett år (pga covid) sena mammografi levde jag på utan oro för senaste tillplattningen. Åkte på semester till Spanien i juni och redan efter några dagar damp ett sms ned. Man hade hittat en knöl i mitt bröst som akut behövde undersökas. Jag hade tre veckor kvar på semestern. Det blev en mardröm”, skriver hon bland annat och berättar att hon tillsammans med Martin Szepczynski frontar Bröstcancerförbundets app ”Klämdagen” som påminner kvinnor om att undersöka sina bröst. Med på tåget är även kända ansikten som Lia Boysen, David Lindgren och Kristina Lindgren, Jessica Andersson och Edvin Törnblom.

Linda Bengtzing.
Linda Bengtzing.

– Det här handlar ju inte bara om mig, mitt fall är ett av tusen. Det som är så otroligt viktigt är att folk går på sina mammografier när de blir kallade och undersöker sina bröst. Det kan ju rädda liv. Enda lösningen till att överleva bröstcancer är att få vård i tid.

Bild från Linda Bengtzings Instagram.
Bild från Linda Bengtzings Instagram.

– För min del var det såklart omskakande. Tre generationer bakåt i släkten har drabbats av bröstcancer, inklusive min mamma. Jag har nästan gått och väntat på det här. När jag fick beskedet kändes det som att det hade blivit min tur.

”Känner att man ska dö”

Linda Bengtzing berättar att responsen har varit massiv efter hennes inlägg.

– Det är så många som varit med om exakt samma sak och det verkar också som att de flesta följer samma känslomässiga mönster. Man känner först att man ska dö och sedan tänker man hur mycket man ska kämpa och att man klarar av det. Men nästa dag tänker man återigen att man ska dö och att man inte kommer orka. 

– Jag befann mig ju i Spanien när jag fick beskedet om knölen och förstår inte att jag inte åkte hem och gjorde undersökningen direkt. Under tiden där nere var jag helt trasig. Tre veckor är jävligt lång tid.

Linda i Melodifestivalen 2020
Linda i Melodifestivalen 2020

Tårarna efter lyckobeskedet

Väl tillbaka i Sverige gjorde Linda Bengtzing en uppföljande undersökning då läkarna använde sig av ultraljud.

– Det ena bröstet tog bara några sekunder medan det andra tog flera minuter. Jag var så rädd att jag inte kunde andas och förstod direkt att de hade hittat något. Då var jag helt övertygad om att det skulle gå åt helvete. 

Men Linda Bengtzing fick sedan ett besked om att knölen var ofarlig. 

– Jag grät så otroligt mycket och min sambo grät också. Efter min undersökning gick jag ut i väntrummet och där satt åtta personer. Rent procentuellt går det att räkna ut att alla inte fick samma positiva besked som jag och ett friskhetsintyg i handen.

Publisert:

LÄS VIDARE