Harry Potter-stjärnans sommarhus dolde 160 kilo kokain

Blev smugglarligans bas – drogerna släpptes av med helikopter

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Smugglarligan använde Harry Potter-stjärnans sommarbostad som sin bas.

Två helikopterpiloter flög drogerna över engelska kanalen – och släppte dem från luften.

Vid ett enda tillfälle ska 160 kilo kokain ha levererats till den pittoreska stugan vid Dovers kust.

1 av 4 | Foto: POLISEN
Totalt 160 kilo kokain ska ha levererats till skådespelarens stuga.

Bostaden har i England beskrivits som huset som ligger närmast Frankrike, skriver Daily Mirror.

Det tycks den brittiska smugglarligan ha tagit fasta på när de hyrde Harry Potter-stjärnan Miriam Margolyes, 78, sommarstuga utanför Dover i sydöstra Storbritannien.

Skådespelaren Miriam Margolyes, som belönats av drottningen med den brittiska imperieorden och för den svenska publiken kanske mest är känd för sin återkommande roll som växtexperten och läraren Pomona Sprout i ”Harry Potter”-filmerna, har ägt den pittoreska bostaden i över 40 år och använt den som sin sommarbostad.

Men hon har också hyrt ut den till andra sommargäster.

Blev smugglarnas bas

Men för ett sällskap av återkommande hyresgäster blev stugan istället bas för kokainsmuggling i mångmiljonklassen. Totalt ska ligan ha smugglat in omkring 500 kilo kokain till Storbritannien från Belgien, enligt Daily Mirror.

Drogerna värderas i grossistledet i England till drygt 200 miljoner kronor, men på gatan i Sverige skulle priset landa på omkring 375 miljoner kronor.

När domen meddelades i slutet av förra veckan betonade domaren Sophie McKon att de åtalade männen ”cyniskt hade håvat in pengarna”.

– NI gjorde det här av girighet. Det är själviskhet bortom betänkligheter, sa hon i rätten enligt Daily Mirror.

Släppte knarket från helikopter

Drogerna smugglades in med helikopter från Belgien, av två holländska piloter som nu har dömts till 18 års fängelse vardera. Mellan december 2015 och april 2016 ska de ha flugit in kokainet vid sex olika tillfällen och avvikit från sina rapporterade flygrutter för att passera ovanför Miriam Margolyes stuga och en annan bostad för att släppa av drogerna från luften.

Vid ett enda tillfälle släpptes 160 kilo kokain ned till den ovetande Harry Potter-stjärnans sommarbostad.

Två av huvudmännen kunde gripas på gränsen mellan Moldavien och Ukraina när de försökte fly till Thailand. Ligaledaren Lance Kennedy, 32, och hans medhjälpare Robert Steward, 38, utlämnades till Storbritannien och har där dömts till 18 respektive 13 års fängelse.

En tredje man, som beskrivs som ligans revisor, kunde gripas med mängder av sedelbuntar i gummisnoddar. Totalt hade han motsvarande 350 000 kronor i kontanter. Han har dömts till 4 års fängelse för pengatvätt. Övriga män i ligan har dömts till mellan 8 och 14 års fängelse.

Publicerad:

LÄS VIDARE