Simon J Berger om ”Historien om Sverige” i SVT: ”Har mobiliserat nördarméer”

Leder en av SVT:s största satsningar genom tiderna

Uppdaterad 2023-11-06 | Publicerad 2023-11-05

På söndag startar en av SVT:s största satsningar genom tiderna. ”Historien om Sverige” skildrar vårt land från stenåldern till nutid.

Skådespelaren Simon J Berger, 44, blir tittarnas guide under 15 000 år och tio avsnitt.

– Jag spelar mig själv som pratar entusiastiskt om något jag är entusiastisk över, säger han.

Det har inte knusslats med pengar när tv-serien skapats. Inspelning under 1,5 år på 200 platser runtom i Sverige. Över 300 experter har anlitats, ett hundratal av dem är med framför kameran. Oscarsvinnande kompositören Ludwig Göransson har varit med och skrivit ledmotivet. Cirka 1 500 statister medverkar i rekonstruktioner av historiska händelser och personer. Och in och ut i de scenerna går Simon J Berger som seriens berättare.

– Jag gillar det dumdristiga modet att ta sig an det här. Vad ska vi fokusera på i Sveriges historia? Allt! Vika är målgruppen? Alla! Det här är ett projekt som bara public service kan genomföra, säger Simon J Berger.

Simon J Berger.

Har jobbat nästan två dagar i veckan – i 1,5 år

Han tvekade bara lite, funderade över om det skulle ligga för långt ifrån hans vanliga jobb som skådespelare.

– Men jag är väldigt, väldigt glad att jag tackade ja, för det har varit extremt roligt att arbeta med.

Skådespelaren Simon J Berger ledsagar tittarna genom historien, som här i avsnittet om skotten i Ådalen, i ny storsatsning i SVT i höst.

Själva jobbet tycker han inte varit särskilt svårt. Det har varit värre med logistiken, för parallellt har han gjort flera tv-serier, en långfilm och mot slutet börjat förbereda ”Lazarus”, David Bowie-musikalen med premiär i februari nästa år.

– Jag har inte varit med på alla 200 inspelningsplatserna, men i snitt blev det väl nästan två dagar i veckan under 1,5 år. Efter ett tag började jag köra själv till platserna. Det var vilsamt att på något sätt att köra genom det svenska landskapet. Jag har en väl fungerande elbil, det har funkat extremt bra.

”Svensk naturporr”

– En superfin sida av det här jobbet är att jag fått besöka platser som Kalmar slott och Eketorps borg på Öland. Men också de här mer anonyma platserna. Ett torp någonstans, en å som rinner genom en dal. Eller Idres högplatå, där vi spelade in scenerna från istiden. Det är väldigt mycket svensk naturporr i serien (skratt).

Simon J Berger omgiven av producenterna Björn Wahren och Patrick Bratt.

Hur pass historieintresserad är du?

– Väldigt mycket, även om jag inte läst historia. Fast jag läste klassisk grekiska på universitetet.

Någon speciell tidsperiod du gillar?

– Mitt stora historiaintresse hade nog fantasy som ingång. Först sagor om riddare, sedan fantasyberättelser.

Har du lärt dig mycket själv när ni gjort serien?

– Ja, men inte på samma sätt som om jag hade skrivit manus. Researchprocessen har jag inte alls varit involverad i. Däremot har jag sugit i mig kunskap genom huden på något sätt. Det tror jag vi har chansen att förmedla vidare till tv-tittarna också.

Simon J Berger.

”Vi hade ett eget jävla slavfort”

Vad har förvånat dig mest kring Sveriges historia under 15 000 år?

– Att vi hade ett eget jävla slavfort på guldkusten i Ghana. Det hade jag aldrig hört talas om. Jag visste inte att svenskar var så aktiva, fängslade människor och skeppade dem vidare.

Simon J Berger tycker att de dramatiserade rekonstruktionerna fungerar ovanligt bra. Bland annat för att bland de statister som medverkar, finns också väldigt många historieentusiaster.

– Det är som att man mobiliserat nördarméer med egen utrustning; Karoliner-uniformer, vikingayxor, medeltida brynjor och så vidare. Det har gjort att man fått en production value som ibland överskrider rejäla filmsatsningar.

Simon J Berger är seriens berättare. 
Vilka var de första människorna? Hur levde de? När inlandsisen drar sig undan och klimatet blir varmare befolkas våra breddgrader.