Kenzaburo Oe död – "en stor humanist"

Erika Josefsson/TT

Publicerad 2023-03-13

Nobelpristagaren Kenzaburo Oe var också en aktiv samhällsdebattör. Efter olyckan i Fukushima tyckte han att Japan borde avveckla kärnkraften. Arkivbild.

Den japanske Nobelpristagaren Kenzaburo Oe har avlidit, 88 år gammal. Hans författarskap var starkt präglat av kriget vars konsekvenser gjorde honom till pacifist och humanist, berättar hans svenska översättare Yukiko Duke.

Kenzaburo Oe avled den 3 mars och familjen har redan hållit begravningen. Det meddelar hans japanske förläggare Kodansha som beskriver honom som en författare som utmanade det moderna samhällets konformitet. Yukiko Duke ser honom som en radikal kraft och en pacifist.

– Han var en stor humanist, hans motstånd och avsky mot krig och all typ av totalitarism är det som genomsyrar hans verk, men också att han är en god berättare, säger hon.

I romanen ”M/T och berättelsen om skogens under” (1986) berättar Kenzaburo Oe om sin väg till författarskapet. Han var bara en pojke när hans farmor utsåg honom till byns sagoberättare.

– Hon tvingade honom att lyssna på berättelser och sägner, och han insåg att det på något sätt var ett ansvar som han axlade. Hela hans författarskap är ett slags kärleksfull hyllning till byns berättande, säger Yukiko Duke.

”Dött i onödan”

Kenzaburo Oe föddes 1935 på ön Shikoku i södra Japan. Där hade japaner som var kritiska mot centralmakten sedan långt tillbaka ”gått i landsflykt”, berättar Yukiko Duke som tillsammans med sin mor Eiko Duke har översatt flera av hans romaner till svenska.

– Han tillhörde den generation som fick allt ställt på huvudet, han hade fått höra att Japan var en ledande nation men sedan förlorade man kriget och vad var allt då värt? Han fick vara med om militarismens hjärntvättande av folk, och upplevde att så många människor hade dött i onödan för en galen idé.

Kenzaburo Oe fick sitt genombrott 1964 med romanen ”Mardrömmen” där han använde sig av sina egna erfarenheter av att ha en funktionshindrad son. Som ung reporter hade han fått i uppdrag att söka upp de läkare som vårdade människor som skadats av atombomberna. I samma skede hade hans hustru blivit gravid och ultraljudet visade att barnet var fosterskadat.

Musikalisk särbegåvning

– När han ska åka till Hiroshima är den stora frågan, ska vi abortera eller inte? Men efter att ha träffat läkarna, som själva var strålskadade, och som skötte andra skadade, insåg han att liv är värt att skydda i alla lägen och att det inte var barnets fel att det blivit som det har blivit.

Sonen Hikari Oe föddes med funktionshinder men visade sig också ha en musikalisk särbegåvning.

– Kenzaburo Oe har betytt otroligt mycket för handikapprörelsen i Japan. Han har har aldrig gömt sin son utan tagit med honom på allt möjligt. Sonen var min bordsherre på Nobelfesten, berättar Yukiko Duke.

.

Följ ämnen i artikeln