”Bonaqua”-Henric Edström skrev hitlåten under ett täcke – gjorde succé på Tiktok

Albumaktuella artisten om framgången – och hur han livnär sig på musiken

Publicerad 2023-12-10

Han skrev sin största hitlåt ”Bonaqua” under ett täcke i ett studentrum som han bodde i svart.

Nu kan Henric Edström livnära sig på musiken.

– När jag var klar så tänkte jag bara: ”Jag vet inte om det här är den bästa eller absolut sämsta låten jag har gjort”, säger han.

Det började med en succé på Tiktok.

I dag har Henric Edström, 25, med låtar som ”Bonaqua” och ”Hot girls (dricker hotshots)” lyckats etablera sig som artist.

Han var tidigare på ett större skivbolag men i samband med att kontraktet gick ut och det var nära att ett nytt skulle skrivas på valde Henric Edström att släppa musik på egen hand istället för att få fria händer.

Kan du livnära dig på musiken?

– Ja, det kan jag göra. I snart två år, inte riktigt men nästan, har jag gjort det, säger han.

Mest pengar drar han in på livespelningar – och på att han gör sin musik utan mellanhänder.

– Eftersom jag har släppt många låtar själv utan något stort bolag har jag haft turen att kunna dra in mycket pengar själv på streaming. Och sen även att jag skriver och producerar alla låtar själv, då får jag också in allt sånt.

Henric Edström.

”Jag blev helt galen”

Det var för 1,5 år sedan som han släppte hitlåten ””Bonaqua”, som blev en succé på Tiktok.

Han hade släppt drygt 20 låtar innan dess med kärlekstema, och kände att han behövde göra något annat.

– Då kom jag väl egentligen till en punkt där jag inte visste vad fan jag skulle skriva. Jag blev helt galen, jag visste inte vad jag skulle göra eller börja. Jag var verkligen vilsen i mitt skrivande.

Hans manager skickade en lista med låtar i ett försök att få Henric Edström mer inspirerad.

– Och så var det en låt där som hade ett beat, som jag då gjorde ”Bonaqua” på. Och sen skrev jag bara en text som jag aldrig skrivit förut. Som var ganska... egentligen ganska dum. ”Det kom en snygg tjej, fråga vill du med mig, jag sa nej tack...”. Den är rätt konstigt!

Så kom just ”Bonaqua” in i bilden

Så hur kom då just den kolsyrade vatten-drycken Bonaqua in i bilden?

– Det kom in för att jag hört det här med bubbelvatten och sprit och jag har aldrig förstått det för att det låter så otroligt äckligt. Så då tog jag med det. Och när jag var klar så tänkte jag bara ”jag vet inte om det här är den bästa eller absolut sämsta låten jag har gjort”.

Så här ser det ut när Henric Edström gör tiktoks.

Han skrev den på pojkrummet i Söderköping där han kommer ifrån, och spelade in första versen och refrängen i källaren. Men när andra versen skulle spelas in hade han flyttat till Stockholm.

– Jag hade ingen studio och bodde svart i ett studentrum då. Det var så dålig akustik så jag var tvungen att spela in under täcket i sängen för att det skulle bli bra.

Henric Edström.

Bell slog igenom med sin vers: ”Win-win”

Men ”Bonaqua” blev inte bara en hit för Henric Edström. Den banade också väg för artisten Bells musikkarriär, när hon sjöng en egen vers till låten på Tiktok, som sedan ledde till hennes egen hit ”Missförstått”.

– Det var jättekul, det var ju verkligen win-win. Min låt gick viral, hennes vers gick viral och vi båda slog igenom tack vare det.

Men långt ifrån allt blir en hit på Tiktok.

– Det är ju väldigt, väldigt få grejer som går viralt. Särskilt nu för tiden skulle jag säga att det är svårare att få musik att toppa på Tiktok än vad det kanske var då. Nu skulle jag säga att det är väldigt svårt, så har jag känt den senaste tiden. Majoriteten floppar ju.

Henric Edström.

Hundratusentals lyssnare i månaden

Han släppte nyligen sitt andra album. Först med 21 låtar, men det visade sig att han glömde en låt. Nu heter albumet just ”Kungen över E22 (vi glömde en låt)”

På Spotify har Henric Edström drygt 220 000 lyssnare i månaden.

– Det är så overkligt med de där siffrorna. När ”Bonaqua” kom var jag till och med uppe på en halv miljon. Jag kan typ inte förstå den grejen, det är så sjukt. Jag vet inte om jag ser någon typ av person framför mig. Allt sker så mycket på internet. Men när jag spelade på en festival i somras var det mycket folk ändå, och då fick jag en bild av att... shit alltså. Det är ändå verkliga personer som lyssnar.

Följ ämnen i artikeln