Carola släpper påsklåt: "Bomull för själen"

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Lise Åserud
Carola är aktuell med den nya påsksingeln "Vem av oss förstod". Arkivbild.

Med påsksingeln "Vem av oss förstod" vill Carola Häggkvist summera bibelberättelsen från Jesus ångestfyllda böner i Getsemane till Kristi himmelsfärd.

– Den berättar en historia om vårt kulturarv som vi inte får glömma bort, säger hon.

Carola Häggkvists påskprojekt började redan för tio år sedan, när hon befann sig i Jerusalem i andra ärenden. Hon fick upp en melodi i huvudet under en taxiresa på väg mot flygplatsen, och började sjunga för sin kollega.

– Han tittade på mig, tårarna rann, och han sade “Nu har du gjort det igen", berättar Carola Häggkvist.

"Varm fild av frid"

Sedan dess har hon tänkt att hon ska slutföra en påskskiva, men det är först nu som hon har tagit tag i projektet på allvar. Under fredagen släpps den första singeln "Vem av oss förstod" och antingen före jul eller nästa påsk kommer fullängdaren.

– Jag har blivit påmind i mitt inre om att jag måste bli klar med projektet, jag ville verkligen ge ut den här singeln även om hela albumet inte är klart. Inte bara på grund av coronatider, men nu förstår jag varför det var så viktigt. Jag önskar att sången ska vara som en varm filt av frid på insidan, som bomull för själen, säger hon.

Uppträder för Jihde

Singeln handlar om påsken utifrån Maria från Magdalas perspektiv.

– Hon var en kvinna som inte levde efter regelboken men som Jesus gav nåd till, han såg henne. Men han sade "synda inte mer". Vid det mötet kände hon att den mannen hade mer än någon annan hon träffat tidigare, säger Carola Häggkvist och fortsätter:

– Min vision är att ta lyssnaren från skärtorsdag till Kristi himmelsfärd. Jag har aldrig hört någon som har släppt en påskplatta på det här sättet tidigare med svensk text, säger hon.

Liksom de flesta andra artister har Carola Häggkvist fått spelningar inställda på grund av den pågående coronapandemin. Men hon har trots allt ett fullbokat schema framför sig med tv-intervjuer och strömmade liveframträdanden. Senare under påskhelgen kommer hon att framföra singeln i Peter Jihdes "Lyssnarhjälpen: Music sessions".

– Oavsett hur det blir är det ett hjärteprojekt. Jag har poplåtar jag jobbar på , men det kändes viktigt att få ut det i de här tiderna. Jag hoppas att de som lyssnar kan få lugn och lite perspektiv på tillvaron, inte bara här och nu utan ett historiskt perspektiv.

Publicerad: