Camilla Läckbergs försvar – efter professorns ilska mot Hedda Care

”Inte alltid informerad”

Av: Natalie Demirian, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Vårdföretaget Hedda Care, som grundats av Camilla Läckberg, säljer tester till privatpersoner som vill ta reda på om de är immuna mot covid-19.

I annonseringen hänvisar företaget till professor Björn Olsen som känner sig lurad.

Nu svarar Camilla Läckberg på kritiken.

För 950 kronor kan man som privatperson köpa ett antikroppstest hos författaren Camilla Läckbergs vårdföretag Hedda Care, för att ta reda på om man har utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset.

Ett positivt provsvar innebär enligt företagets informationssida att man har antikroppar mot viruset och därför inte kan vara smittsam.

Men testet ger inte tillräckligt säkra svar på individnivå för att utlova detta. Det säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, som på företagets hemsida anges som en av experterna bakom testet.

– Det här är rent åt helvete, nu blir jag skitsur. Det här är illa. Vi stod bakom att man använde testet för att undersöka immunitet i stora grupper på äldreboenden, inte något annat, säger Björn Olsen.

Falsk säkerhet

TT: Så du står inte bakom att testet nu erbjuds till privatpersoner?

– Nej, det gör jag verkligen inte.

Läkemedelsverket avråder starkt privatpersoner från att testa en eventuell immunitet i dagsläget. Enligt myndigheten kan sådana tester vara direkt farliga.

– Man måste vara medveten om vilken prestanda de har. Det kan låta bra om det exempelvis är 90 procent säkert, men det innebär att vart tionde test visar fel, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket.

Risken, säger hon, är att du vaggas in i en falsk säkerhet.

– Det kan vara lika illa om testet ger ett falskt positivt svar, som att det är falskt negativt. Om det är falskt positivt riskerar du att tro att du är immun fast du inte är det, medan du kan tro att du är frisk om det är falskt negativt.

Måste rapporteras

TT: På företagets hemsida står det att testet är "kontrollerat av Läkemedelsverket", har ni kontrollerat det?

– Nej, det är olyckligt om man uttrycker sig så, eftersom det kan misstolkas. Vi godkänner eller kontrollerar inga tester, vi utför tillsyn, säger Ewa-Lena Hartman.

TT: Känner du till något test för antikroppar vid covid-19 som är lämpliga för privatpersoner?

– Nej, det gör jag inte. En annan aspekt är att covid-19 är en anmälningspliktig sjukdom som lyder under smittskyddslagen, varför man måste rapportera in alla fall av den.

TT: Men det är ju antikroppar man letar efter?

– Det spelar ingen roll. Det här är en diagnos som lyder under smittskyddslagen och måste rapporteras.

Efter intervjun med Björn Olsen plockades hans namn bort från företagets hemsida. Men antikroppstestet erbjuds fortfarande till privatpersoner.

Läckberg: ”Kontaktat ansvarig”

Camilla Läckberg svarar på kritiken i ett inlägg på Instagram.

”Jag är stolt ägare i Hedda Care men som ägare är man inte alltid informerad i de operativa beslut som tas. Jag står fullt bakom att Hedda Care skall hjälpa vården med coronatester däremot har jag sedan länge uttryckt till ledningen för Hedda Care att jag inte anser att man - i dagsläget - skall erbjuda tester till privatpersoner, vilket inte hörsammats.”

Hon fortsätter:

”Ingen från media har sökt mig i denna fråga därför vill jag klargöra vad jag står i frågan då det är mitt ansikte som hamnar i media. Som ägare har jag nu kontaktat ansvarig för att få en förklaring.”

Camilla Läckberg.
Foto: PETER WIXTRÖM
Camilla Läckberg.

PODD Så nedmonterades Sveriges beredskap

Det här avsnittet av Aftonbladet Daily handlar om den svenska beredskapen, och gästas av Eva Leth.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE