ASAP Rockys mamma: ”Sverige vill sätta ett exempel”

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Rapstjärnan har suttit på Kronobergshäktet i tre veckor.

Vid ett tillfälle har ASAP Rocky talat med sin mamma, berättar Renee Black för TMZ.

– Jag känner att Sverige sätter ett exempel med våra killar, och det är så ojust, säger Renee Black.

Rapstjärnan ASAP Rocky och två män i hans följe sitter häktade sedan den 5 juli, misstänkta för misshandel på Apelbergsgatan vid Hötorget i Stockholm. Filmklippen har diskuterats världen över och fallet nådde nyligen absolut högsta diplomatiska nivå när president Donald Trump ringde upp statsminister Stefan Löfven.

Rakim Mayers, 30, är uppvuxen i Harlem i New York City. Nöjessajten TMZ har nu intervjuat ASAP Rockys mamma Renee Black. För fem dagar talades de vid på telefon.

– Han lät okej, under omständigheterna. Men han vill komma hem, säger Renee Black till TMZ.

”Det är så ojust”

Men just nu kan hon inget annat göra än att vänta, menar mamman.

– Vi tänker att om presidenten själv blandar sig i, och har kontaktat den han gjorde, och det inte hjälper – vad hjälper? Det är som om Sverige säger att ”vi bryr oss inte om vem som ringer, vi kommer göra vår grej”, säger Renee Black.

– Jag känner att Sverige är ute efter att sätta ett exempel med våra pojkar, och det är så ojust, fortsätter mamman.

Från amerikanskt håll har det påståtts att rasism ligger bakom hanteringen av ASAP Rocky. USA:s före detta ambassadör i Sverige, Mark Brzezinski, har sagt i en intervju med DN att det är ett tydligt fall av rasrelaterad orättvisa, eftersom ASAP Rocky och hans följe agerat tålmodigt på de filmer som rapparen själv publicerat på Instagram.

Annan rappare släpptes

G-Eazy, en annan amerikansk rappare som i mars greps och snabbt dömdes till böter och villkorlig dom för en krogmisshandel och narkotikabrott på Stureplan i Stockholm, har sagt att systematisk rasism ligger bakom att ASAP Rocky fortfarande sitter häktad, medan G-Eazy kunde fortsätta sin turné.

Renee Black vill inte säga att rasism ligger bakom – men tycker samtidigt att det ser så ut, och avslutar med ett talesätt.

– Jag vill inte dra raskortet. Men, det är så det ser ut. Om den går som en anka och ser ut som en anka, då är det en anka, säger Renee Black till TMZ.

På torsdag klockan 11 väntas kammaråklagare Daniel Suneson meddela om det blir åtal eller inte mot ASAP Rocky och de i hans följe.


PODD: Leif GW Persson om ASAP Rocky: En jävla massa overkill

Aftonbladet Daily sammanfattar händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.

 Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify 

Publicerad:

LÄS VIDARE