Edward Blom blir pappa igen: ”Måste matträna tidigt”

Publicerad 2018-05-28

Gastronomen, kulturhistorikern och tv-profilen Edward Blom blir pappa för tredje gången.

Samtidigt är han aktuell med en ny bok som går ut på att träna barn till att bli gourmeter.

– Annars är risken att de slutar som riktiga fjantar som bara äter margarin och falukorv, säger han till Nöjesbladet.

Edward Blom, 47, och hustrun Gunilla Kinn, 46, väntar sitt tredje barn tillsammans. Sedan tidigare har de sonen Melchior och dottern Wilhelmina ihop.

– Det känns jättefint. Vi har vetat det länge, det var när Finland firade sitt stora jubileum. Barnet kommer i slutet av juli, berättar han för Nöjesbladet.

Edward Blom känner sig lugn inför nummer tre eftersom han redan har ”fått träna på två stycken”.

Nu jobbar både han och Gunilla och när barnet kommer ska de försöka dela så lika som möjligt på föräldraledigheten.

– Vi brukar köra hälften hälften hela tiden. Det blir fjärde året i rad vi kör på med det. Att bägge jobbar halvtid och bägge är föräldralediga halvtid. Jag hoppas att det ska funka nu också.

– Det är klart att det är fler folk som vill se mig på scenen än Gunilla på scenen så det är lite tufft ibland att få ihop ekonomin, det blir lite mer lönsamt om jag jobbar lite mer. Men egentligen tycker jag att man ska dela jämnt.

Delar på föräldraledigheten

Varför ska man dela hälften hälften?

– Jag tycker det är mycket roligare så, att bägge får ta del av sina barn lika mycket. Så båda får yrkesliv och båda får föräldraliv.

Vad tycker du om att vara pappaledig?

– Jag tycker det är väldigt trevligt. Men jag är inte pappaledig på riktigt. Andra pappalediga har tre månader när de bara är med sin bebis och vi har istället jobbat halvtid hela tiden båda två. Men jag tycker mycket om att vara med mina barn. Oftast, när de inte är skitjobbiga. Då är det skitjobbigt.

Vet ni barnets kön?

– Det vet vi men berättar inte.

Utöver ett tredje barn så är paret även aktuella med en ny kokbok för barn.

– Vi har gett ut en bok om barnmat för barn från tre månader och framåt. ”Mums för minigourmeter och matgladisar” heter den.

”Fjantar som bara äter margarin”

Boken ska försöka skola barn att redan från spädbarnsstadiet uppskatta ”bra” mat.

– Det är massvis med rätter. Det börjar med de allra enklaste när de är jättesmå som ”bavokado” som bara är apelsin och banan som man mixar ihop. Sen blir det surkålsgryta för bäbisar eller boeuf bourguignon för bäbisar.

– Tanken är att man ska matträna om de inte bara ska sitta och käka denniskorv när de är sju, åtta år utan bli som en fransk gourmet. Då måste man göra som fransmännen och redan från första året låta de få testa alla smaker och strukturer. Annars är risken att de slutar som riktiga fjantar som bara äter margarin och falukorv.

Är det inte lite elitistiskt tänk?

– Mat är en otrolig glädje och hobby för många människor. Precis som att lära barn läsa för att möta den internationella kulturen så är mat också en fantastisk njutning och kulturyttring.

– Elitistiskt hade varit om vi behöll det för oss själva och tyckte att våra barn som tillhör eliten får äta boeuf bourguignon och så kan snorungarna runt hörnet äta denniskorv. Men vi försöker få alla att äta det som är gott.

Följ ämnen i artikeln