Tv-arbetaren Daniel Rosenqvist: ”Nu är det allvar, vi orkar inte mer”

Branschfolket går ihop mot kanalcheferna

Publicerad 2023-01-14

Efter omkring sex år i tv-branschen fick Daniel Rosenqvist nog.

I december publicerade han ett öppet brev till produktionsbolagen och kanalcheferna som hittills fått över 330 namnunderskrifter.

– Den här gången kommer de inte undan, vi kommer inte att ge oss, säger Daniel Rosenqvist.

I över ett halvår jobbade ljudteknikern Daniel Rosenqvist på ett öppet brev till Sveriges kanalchefer. Han hade tröttnat på de dåliga arbetsförhållandena i branschen och ville se en förändring.

– Jag har så många dåliga upplevelser. Jag har fått se kollegor bränna ut sig, undermåligt säkerhetsarbete, praktikanter som utnyttjas och en tystnadskultur, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Det öppna brevet har i dagsläget fått 333 underskrifter av tv-folk som, likt Daniel, vill se en förändring av arbetsvillkoren i branschen. Bland de som skrivit under finns allt från fotografer och rekvisitörer till loggare och producenter.

Daniel Rosenqvist

Var du beredd ett sådant stöd?

– Nej, faktiskt inte. Det gick ganska trögt i början, det var få som skrev på. Folk tyckte det var jobbigt att stå med på den listan, men så fort vi kom över 50 så började det lossna. Det var väl så att ingen ville vara ansiktet utåt.

– Men det har varit ett jättebra stöd och jag har fått många meddelanden från folk jag jobbat med och inte jobbat med så det är jättekul, verkligen.

”Så taskigt mot oss”

Daniel Rosenqvist säger att han själv är i en ”priviligierad situation”. Han har jobbat med en hel del internationella produktioner, däribland BBC:s dokumentär ”Greta Thunberg: A Year to change the world”. Dessutom är han musikproducent vid sidan om tv-produktionerna.

– Så det kommer inte vara synd om mig om jag tappar några svenska tv-jobb här och där, säger han.

Men du var ändå villig att riskera jobb?

– Ja, jag är villig att riskera det. Värre är det för mina kollegor som är helt beroende av tv-branschen, men nu känner jag att jag har ett ansvar att göra allt jag kan.

Han vill dock poängtera att det finns de bolag och producenter som sköter sig.

– Och det är dem jag tänker jobba med.

”Jag kommer inte ge mig”

Daniel Rosenqvist kan också bekräfta att han känner igen det som beskrivs i Aftonbladets granskning om praktikanter i tv-branschen.

– Det är ett återkommande problem. Men jag vill inte att det här ska handla om enskilda program eller produktionsbolag för det är så pass utbrett att det är ett systemfel snarare än enskild persons ansvar.

Daniel Rosenqvist menar att det inte bara är på ”Let’s dance” som praktikanter behandlas illa.

Något han finner extra intressant med granskningen är TV4:s och Mastiffs krishantering. Han beskriver det som att alla skyller på alla och att ingen vill ta sitt ansvar.

– Och det är så taskigt mot oss tv-arbetare. De tar oss inte på allvar och det är ett väldigt oseriöst sätt att hantera det på. Man kan ju tycka att de ska vara bättre medietränade.

– Men den här gången kommer de inte undan, vi kommer inte att ge oss. Nu är det allvar, vi orkar inte mer. Jag kommer inte ge mig.