Paradise hotel

Norska PH-vinnaren döms – våldtog 14-årig flicka

Nent kände till åtalet – men sände ändå säsongen

Av: 

Torbjörn Ek

 Markus Nikolai Grønberg.
Markus Nikolai Grønberg.

NÖJE

Den norska ”Paradise hotel”-vinnaren Markus Nikolai Grønberg har dömts till fängelse för våldtäkt av en 14-årig flicka.

Tv-bolaget Nent kände till åtalet – men valde ändå att sända säsongen på Viaplay.

”Vi har hela tiden sagt att det har varit upp till domstolen att avgöra ärendet”, skriver Nents programdirektör Kenneth Kristensen i ett mejl till norska VG.

”Paradise hotel”-vinnaren Markus Nikolai Grønberg, 23, dömdes under måndagen till fyra år och fem månaders fängelse för att ha våldtagit en flicka som vid brottstillfället var 14 år gammal, skriver VG.

Grønberg har nekat till brott och hans advokat Tor Haug säger till tidningen att domen kommer att överklagas.

Ljög för produktionsbolaget

Under rättegången framkom det att den norska dokusåpaprofilen ljugit för produktionsbolaget bakom realityserien och inte berättat för dem att han var under utredning och misstänktes för våldtäkt.

Den norska säsongen av ”Paradise hotel” spelades in våren 2021 och sändes på Viaplay senare samma sommar. Men efter att anklagelserna blev kända för tv-bolaget Nent, som äger streamingtjänster som Viaplay och Viafree och de svenska tv-kanalerna TV3 och TV6 och även norska TV3, valde bolaget ändå att fortsätta visa realityserien och också kora Markus Nikolai Grønberg som segrare.

Men nu väljer tv-bolaget att lyfta bort hela säsongen, skriver Nents nordiska programdirektör för icke-manusbundet innehåll, Kenneth Kristensen, i ett mejl till VG:

”Efter domen har vi beslutat om att ta bort säsongen där den här deltagaren är med från Viaplay och Viafree”.

Deltagarna i den nya säsongen av ”Paradise hotel” Norge.

Nent sände hela serien – nu tas den bort

VG informerade Nent om åtalet i slutet av juni 2021 men två månader senare visade tv-bolaget ändå avsnittet där Markus Nikolai Grønberg tar hem segern. Enligt Kristensen har Nent valt att avvakta domen.

”Därför har vi inte haft någon kommentar till rättsprocessen. Eftersom ärendet rört händelser innan personen deltagit i våra realityproduktioner har vi heller inte några kommentarer till själva domen utöver att vi är djupt skakade över det som framkommit i rätten”, skriver Nents Kenneth Kristensen till VG.

Flickans målsägarbiträde Finn Ove Smith är starkt kritisk till att Nent inte skrotade ”Paradise hotel”-säsongen redan i somras.

– Nu är det för sent. Vi vet vad de borde ha gjort. De borde ha stoppat hela serien så fort de fick kännedom om åtalet, säger han till VG. och menar att det varit ”cyniskt” av Nent att visa serien där Grønberg stod som vinnare.

– Säga vad man vill, men när de har de här kunskaperna tycker jag att det är osmakligt.

Advokaten: Kommer överklaga

Dokusåpaprofilens advokat ser ingen anledning till att ta bort säsongen från streamingtjänsterna:

– Vi kommer som sagt att överklaga till hovrätten och det innebär också att domen inte har vunnit laga kraft. Därför ser jag ingen anledning till att ta bort något före lagakraftvunnen dom. Det ligger i själva principen att man är oskyldig tills en dom har vunnit laga kraft, säger advokat Tor Haug.

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det för paren i ”Älskar, älskar inte”

ÄMNEN I ARTIKELN

Paradise hotel

Våldtäkt

Nent

Viaplay

Viafree