Yohio gick in i väggen som 16-åring

Uppdaterad 2014-08-21 | Publicerad 2014-08-20

”Ständig kamp för ungdomar att passa in”

Yohio skulle gå på flyget – men bröt ihop.

Det var första gången han upplevde panikångest.

– Jag sätter hög press på mig själv, säger han.

Det hände när han var ensam på en flygplats i Japan.

Yohio, 19, klarade inte av att gå ombord på planet. Han kände sig hjälplös och rädd, men det andra som hände med kroppen på flygplatsen kunde han inte sätta ord på. Inte då.

– Jag fick någon typ av attack, det kom väldigt plötsligt och kändes så extremt. Jag ringde till min chef som sa, ”du har panikångest”, säger Yohio.

Blev utbränd – som 16-åring

Flyget skulle ta honom från Japan hem till Sverige, där nästa inbokade spelning väntade.

Yohio vill jobba hårt, säger han. Då mår han som bäst. Men den intensiva artistkarriären har tvingat honom att lära känna kroppens gränser tidigt.

För två år sedan brände han ut sig. Då var han 16 år.

– Det var på sommaren och jag skrev på min nästa skiva men tyckte att allt jag gjorde blev skit. Tillslut gick jag in i väggen. Jag orkade inte vara vaken, och inte äta eller dricka, säger han.

Ingenting var roligt. Att sätta på tv:n eller öppna en bok kändes som en jätteansträngning. Så höll det på i en vecka.

Nu är Yohio glad över att det hände, för nu förstår han ”väggen”, och kan tyda varningssignalerna. Men samtidigt har han svårt att känna när det är nog. När han är tillräcklig.

– Jag sätter väldigt hög press på mig själv och vill göra allt så bra jag kan hela tiden. Allt jag gör är för att visa att jag kan bättre. Det är den enda anledningen till att jag ställde upp i Melodifestivalen i år igen. För att göra det bättre än förra året, säger han.

”Skolsystemet passar inte alla”

Känslan av att vilja visa och prestera delar Yohio med många unga, tror han.

Han vet att många mår dåligt, och säger att han förstår dem.

– Skolan spelar väldigt stor roll i det. Jag mådde dåligt när jag gick i skolan. Ungdomar tillbringar 85 procent av sin tid i skolan, så det är klart att den påverkar hur vi mår. Sedan är det läxor, och betyg. Nu har vi betyg lägre ner i åldrarna och nya betygssystem också, säger Yohio.

Själv har han inte gått gymnasiet, och sista terminen i nian skolkade Yohio mest. Han kände sig missförstådd och tyckte inte att skolan kunde motivera vad han gjorde där, egentligen.

– Det var en väldigt stor stress. Skolsystemet ska passa alla, men det gör det inte. Skolan har aldrig funkat för mig, för jag har alltid ifrågasatt, säger han.

”Det gäller att lyssna”

När varje liten del av att bli vuxen är en strid med kroppen borde inte skolan krångla till det ännu mer, tycker Yohio.

– Samhället är väldigt påfrestande i sig. Ungdomar för en ständig kamp med att försöka passa in någonstans. Så var det för mig. Men man måste kämpa sig upp, och man måste prata om det. Det är fler människor som mår dåligt än som mår bra, så det gäller att lyssna, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln