Svensk polis är mer lik Wiggum än Wallander

Läs Sylvia Balac krönika

”112? Njaee... du måste ha ringt fel, det här är, ähum, 113.”

Det minst trovärdiga i svenska polisfilmer är inte att pistolen hålls fel eller att uniformerade poliser springer runt inne på länskriminalen.

Det är att brotten klaras upp.

Nöjesbladets Sylvia Balac.

Klantiga Kling och Klang i ”Pippi Långstrump” och de skurkaktiga snutarna i ”Kopps” var kanske inte så orealistiska ändå. För med en brottsuppklarningskvot på 17 procent känns svensk polis fjärran Beck, Wallander och Falk och allt närmre ... ”Simpsons” polismästare Wiggum.

En lat jävel, lika korrumperad som korpulent, som har ryggmasserat sig upp genom polisväsendet.

Taget ur luften? Inte alls.

Jag ger er: Svenska polisen vs Chief Wiggum – en komparativ studie.

Jag har en vän som har både namnet på och adressen till en person som vid upprepade tillfällen skickat dödshot. En annan vän misshandlades på öppen gata och pekade kort därefter ut förövaren. Breven de fick från polisen hem i brevlådan löd: ”Brott kan inte styrkas”. Det är inte utan att man tänker på när Wiggum viftar med fingrarna i luften och säger ”hm, väldigt spännande historia, jag skriver ner det här på min osynliga skrivmaskin”.

Poliser som sjabblar bort bevismaterial? Wiggum går längre än så: ”Vi ses i rätten, Simpson, och ta med dig bevisen för annars har jag inget mål och du går fri.”

Poliser som verkar ha ett horn i sidan till hundar och skjuter dem med 20 skott? Wiggum erkänner stolt hur han har behandlat sina inlåsta polishundar innan han släpper ut dem och själv blir attackerad: ”Jag har låtit dem svälta, retat dem, sjungit falskt för dem ...”

Och visserligen har Chief Wiggum aldrig sagt ”apajävel” men avfärdar mordet på den indiske närbutiksinnehavaren Apu Nahasapeemapetilon så här: ”Du är gripen för morden på Moe Syzslak och Apu Nahassa .... passa ... okej, bara Moe.”

Men kanske fångar han ändå bäst den svenska polisens ineffektivitet med orden han lämnar Lisa Simpson med när hon ska sitta barnvakt:

”Om något går fel, ring bara 112. Ja, förutom om det är ett nödläge, förstås.”

På film når poliserna en högre uppklaringskvot än i verkligheten.

reder experterna ut hur realistiska de svenska polisfilmerna egentligen är.

ANNONS